Maminka by to udělala pro každého z vás...

19.2.2004 

Rozhovor s manželem lékařky, která obětovala život pro narození svého dítěte

Lékařka Gianna Beretta Molla bude 16. května 2004 kanonizována jako matka rodiny, která obětovala život, aby se mohlo narodit poslední z jejích čtyř dětí. U příležitosti jejího blahořečení, 24. dubna 1994, natočil Pietro Cocco rozhovor s jejím manželem, ing. Pietro Mollou, který vám nyní přinášíme:

Vzpomínám na Giannu jako na skvělou ženu, která velmi milovala život; žena, řekl bych normální, ale zároveň žena velké víry. Byla osobností se silným charakterem a s odvahou žít evangelium do důsledku. Chovala se prostě, vyrovnaně, každé její gesto a rozhodnutí působilo vyváženě a normálně. Ale pamatuji se především na její velkou důvěru v Prozřetelnost a na její velikou radost z narození každého dítěte.

Jak došlo k té poslední, definitivní volbě vaší ženy, obětovat život za své dítě?

Pro Giannu byly děti vším. Byly naším životem. Ale podle mě rozhodnutí Gianny obětovat vlastní život za záchranu života toho svého malého tvora ? a nechat za sebou čtyři děti a manžela ? má kořeny hluboko: v manželství, které vždycky považovala za svátost, za svátost lásky; v heroismu své mateřské lásky, ale především v plné důvěře v Prozřetelnost a v naprostém přesvědčení, že právo na život toho, kdo má přijít na svět, je posvátné.

Co znamenala tato volba, tolik radikální, pro vaši rodinu potom, když jste zůstal sám s dětmi?

Děti byli tenkrát příliš malé na to, aby pochopili význam této volby. Ale jakmile dospěly do věku, ve kterém mohli porozumět hluboké důvody tohoto darování života, vysvětlil jsem jim to a hlavně jsem zdůraznil, že maminka by to samé udělala pro každého z nich. Děti dobře porozuměli a dobře pochopily heroismus své matky.
Musím ale přiznat, že začátky beatifikačního procesu a zkoumání celé kauzy pro ně byly bolestné, protože se tak zveřejnilo to, co tolik chtěly zachovat jen v rodině. I já jsem tím mnoho trpěl, musím přiznat.
V posledních letech se ale stále více množí publikace a spisy z Itálie, Evropy i z dalších kontinentů, které obdivují osobnost Gianny, obdivují tuto matku a manželku. Přichází mnoho dopisů od matek; jistota, že maminka a manželka může naplnit a naplňuje toto poslání, nám bohatě vynahradilo lidskou bolest, kterou s sebou proces přinesl. Musím vám říct, že jsme ? mé děti a já - s velikým pohnutím přijali rozhodnutí Svatého otce vyhlásit beatifikaci této naší matky a manželky právě v Mezinárodním roce rodiny. Prohlásit ji za blahoslavenou jako matku rodiny. Ona byla opravdu svatou matkou rodiny.

Takové rozhodnutí, jako je vaše, nemohlo vzniknout jinak než uvnitř rodiny, která dokáže plně darovat života. Co pro vás znamenalo, jako pro manžela a otce, sdílet tuto volbu až do dna, uvnitř rodiny.

Když mi několik dní před porodem Gianna řekla: ?když se budete muset rozhodnout mezi mnou a dítětem... vůbec neváhejte, vyberte dítě, zachraňte ho,? pochopil jsem utrpení Gianny, jako matky a manželky, která se musela vyrovnat s tak bolestným dilematem a to, že volbu musí udělat ona, která tolik milovala děti, manžela a život.
Já jsem tenkrát téměř odmítal tohle dilema, odpověděl jsem Gianně: ?Uvidíš, že Pán zachrání oba.? Věděl jsem dobře, jak promyšlená a vyvážená byla Giannina rozhodnutí. Sdílel jsem s ní stejnou víru a modlil jsem se, abych měl stejnou důvěru v Prozřetelnost. Proto jsem se nemohl postavit proti heroismu její volby.

Přeložila Johana Bronková

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.