V Ho-Či minově městě se koná zasedání Federace asijských episkopátů

27.10.2009 

Ve Vietnamu se poprvé koná zasedání Federace katolických biskupských konferencí Asie. Jak informuje agentura Asia News, vláda povolila, aby se v hlavním městě země konal seminář, na nějž se sešlo 40 kardinálů a biskupů z Bangladéše, Indie, Japonska, Laosu, Macaa, Malajsie, Filipín, Jižní Koreje, Srí Lanky, Taiwanu a Thajska a samozřejmě Vietnamu. Od roku 1970, kdy na přání Pavla VI. Federace katolických biskupských konferencí Asie vznikla, je to poprvé, kdy se schází ve Vietnamu.

Setkání zahájila mše svatá, které předsedal japonský mons.Francis Xavier Osamu Mizobe. Kardinál Jean Baptiste Pham Minh Man z hostitelské diecéze v průběhu zasedáné hovořil o výchově křesťanů k životu z eucharistického tajemství v sociálně-ekonomickém kontextu dnešního Vietnamu.
Cílem setkání je totiž vyměnit si informace, nápady, a technologické nástroje týkající se správy, výchovných strategií a společenských aktivit katolických škol. Právě příspěvky vietnamských účastníků se ale od ostatních dost liší. Ve Vietnamu má na školství už dlouho monopol stát. V roce 1954, po převzetí moci komunisty, byly zrušeny katolické školy v Severním Vietnamu a v roce 1975 také v Jižním. V té tobě tu katolíci měli na dva tisíce vzdělávacích struktur, od mateřských škol po vysoké.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.