Nový velvyslanec Islámské republiky Írán ve Vatikánu

29.10.2009 

Starost o náboženskou svobodu a osudy křesťanů, kteří byli v Íránu vždycky přítomni, tvořila nosnou myšlenku promluvy Benedikta XVI. k novému velvyslanci Islámské republiky Írán Ali Akbar Naserimu, který mu předal své pověřovací listiny. Benedikt XVI. v souvislosti s duchovní a náboženskou tradicí Íránců vyjádřil naději, že budou otevřenější k mezinárodní spolupráci. ?Víra v jediného Boha by měla nabádat všechny věřící ke společné obraně základních lidských hodnot. Náboženská svoboda a svoboda svědomí mají mezi všeobecnými právy zásadní místo, protože jsou zdrojem ostatních svobod,? řekl papež íránskému velvyslanci. Zdůraznil také potřebu obrany jiných práv, zejména práva na život, spravedlnost a solidaritu, a také dnes naléhavou potřebu spolupráce mezi vyznavači různých náboženství.

Benedikt XVI. připomněl, že katolíci jsou v Íránu přítomni od prvních století křesťanství a jsou součástí kultury této země. Jsou skutečnými Íránci a jejich soužití s muslimy je tradičně dobré. ?Apoštolský stolec doufá, že íránské úřady zaručí křesťanům svobodu vyznávání jejich víry a zajistí katolickému společenství základní podmínky její existence.? Svatý otec v této souvislosti zmínil možnost dostatečného počtu duchovních a jejich volného pohybu v zemi za účelem poskytování náboženské služby věřícím. Kromě toho poukázal na to, že Apoštolský stolec by rád podniknul nezbytné kroky, aby pomohl katolickému společenství v Íránu zachovat živé znaky křesťanské přítomnosti.

Nový íránský velvyslanec 53 letý Ali Akbar Naseri je odborníkem v oblasti práv, teologie a filosofie. Byl rektorem duchovního centra pro formaci muslimských duchovních a sloužil také jako duchovní. Práci učitele spojoval také s politickou činností jako člen parlamentu. Na setkání s papežem nový velvyslanec zmínil mezi bolestmi dnešního světa také terorismus s náboženskými motivacemi a vyjádřil politování nad západní islamofobií. Prohlásil také, že křesťané se těší občanským právům a že jeho země využívá atomovou energii jedině za mírovými účely a při plném respektování mezinárodních předpisů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.