Anglikánský primas navštívil Benedikta XVI.

21.11.2009 

Ve Vatikánu je od čtvrtka na návštěvě hlava Anglikánského společenství, arcibiskup z Canterbury, Rowan Willians. Návštěva byla naplánována ještě před vydáním apoštolské konstituce Anglicanorum coetibus, která umožňuje anglikánům snadněji vstoupit do plného církevního společenství. Dnes po poledni ho v soukromé audienci přijal také Benedikt XVI. Jak informuje nóta vatikánského tiskového střediska, jejich rozhovor proběhl v srdečné atmosféře a týkal se výzev, před kterými na počátku třetího tisíciletí stojí všechna křesťanská společenství, a nutnosti podporovat spolupráci a společné svědectví, aby se jim mohlo čelit.

Hovořili také o posledních událostech ve vztazích mezi Katolickou církví a Anglikánským společenstvím. Obě strany potvrdily společnou vůli pokračovat v upevňování ekumenických vztahů mezi katolíky a anglikány. Připomněli také, že vbrzku opět zasedne Mezinárodní katolicko-anglikánská komise (ARCIC), aby připravila třetí fázi teologického dialogu.

Anglikánský primas vatikánskému rozhlasu poskytl rozhovor, ve kterém se vyjádřil také k apoštolské konstituci Anglicanorum coetibus:

?Chtěl jsem vyjádřit některé výhrady ke způsobu, jakým byla konstituce představena a přijata, protože mnoho anglikánů, včetně mě, mělo pocit, že nás to na chvíli dostalo do trapného postavení, ani ne tak obsahem, jako některými signály, které to vyslalo. A já jsem se s papežem o některé tyto obavy potřeboval podělit. Myslím, že byly vyjádřeny i vyslyšeny ve velmi přátelském duchu.?

Jak na to reagoval?

?Hlavní odpovědí je, že konstituce nepředstavuje žádnou změnu v postoji Vatikánu k Anglikánskému společenství jako takovému. A velmi pevně mě ujistil, což také stojí v oficiálním prohlášení, že dialog Mezinárodní katolicko-anglikánská komise bude pokračovat, a že si to také sám přeje.?

Ve čtvrtek (19.11.) odpoledne se primas Anglikánského společenství na Papežské univerzitě Gregoriana zúčastnil kolokvia o postavě a ekumenické činnosti kardinála Johannese Willebrandse, od jehož narození uplynulo 100 let. Včera se pak spolu s předsedou Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů, kardinálem Walterem Kasperem, účastnil v oratoři Caravita ekumenické bohoslužby nešpor.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.