Ve světě působí na 1500 katolických univerzit

24.11.2009 

říká kard. Grocholewski, prefekt Kongregace pro katolickou výchovu

Na Papežské univerzitě Gregoriana skončilo generální zasedání Mezinárodní federace katolických univerzit. Setkání se konalo 20 let po zveřejnění apoštolské konstituce Jana Pavla II. o katolických univerzitách a nabídlo příležitost reflektovat některé naléhavé výzvy a poslání katolických vysokých škol v dnešní multikulturní společnosti.
Hovoří prefekt Kongregace pro katolickou výchovu, kardinál Zenon Grocholewski:

?Myslím, že hlavním plodem tohoto setkání bylo posílení vědomí poslání Katolické univerzity ve světě. V celém světě je přibližně 1 500 Katolických univerzit, které pracují ve velmi odlišných podmínkách. Máme prestižní Katolické univerzity i v zemích, kde je katolíků velmi málo. Například, před několika lety jsem byl pozván vládou Tchaj-wanu, abych navštívil Katolickou univerzitu a katolické školy v téhle zemi, kde je katolíků doopravdy velmi málo, totiž 1,3%, ale Katolická univerzita v Tchaj-pej Fu Jen se každý rok rozrůstá o tisíc studentů a má obrovský věhlas. Je dobře, že se tyto univerzity snaží mezi sebou spolupracovat a tím způsobem také diskutovat o poslání Katolických univerzit ve světě. Myslím, že je to poslání velmi důležité, protože v Církvi potřebujeme katolické intelektuály, katolické právníky, katolické politiky, katolické novináře, katolické lékaře. Právě toto je úkolem katolických univerzit. Máme radost z toho, že Katolické univerzity se rozrůstají a vznikají stále nové a že se mnohé z nich těší vynikající pověsti. Katolická univerzita má mít dvě kvality: zaprvé být dobrou univerzitou a za druhé, mít silnou katolickou identitu. Myslím, že tyto naše univerzity mají budoucnost a mohou být skutečným přínosem k dobru lidstva.?

Takže věříte, že katolické vysoké školy, církevní fakulty, mají v tomto kulturním kontextu poznamenaném sekularismem a relativismem, zvláštní roli?

?Ba co víc, mají veliký úkol. Musím prozradit, že jsem mluvil s jedním ministrem a on mi řekl, že v jeho zemi, kde existuje Katolická univerzita, jsou ochotni univerzitu finančně podpořit, pokud je katolická. Pokud katolická není, tak nikoli, protože mají své sponzory. Katolická univerzita se v akademickém světě stává účastníkem debaty, do níž přináší svá specifika. A to je velmi důležité. Víme, že po pádu komunismu se zrodily Katolické univerzity v post-komunistických zemích. První v Maďarsku a také ta má výbornou pověst, pak na Slovensku a teď doufáme, že by se tak mohlo stát i v Chorvatsku, kde, jak jsem viděl, se už všichni těší, že tu bude specifická univerzita, která obohatí debatu na národní úrovni, na akademické úrovni.?

Jste znepokojen kulturním ovzduším, které se šíří Evropou, například nedávným rozhodnutím Soudu pro lidská práva ve Štrasburku ohledně krucifixů?

?Já si myslím, že toto rozhodnutí může mít také pozitivní dopad. Viděli jsme tolik reakcí: mnozí se svým způsobem cítili uraženi, protože respektujeme-li menšiny, musíme respektovat i většiny. Kříž je symbolem, který nikoho neuráží. Jestli je někdo skutečně otevřen ostatním, jsou to právě ti, kdo uctívají Kříž. Tady je velká otevřenost. Celé dějiny Evropy jsou prostoupeny křesťanstvím. Francie se prohlašuje za liberální, ale prezident Sarkozy tady v Římě řekl, že Francie má podstatně křesťanské kořeny a snaží se je zhodnotit. Myslím, že tahle záležitost s Křížem donutí znovu promyslet a prohloubit tuto otázku a možná to bude mít pozitivní účinek.?

Říká prefekt Kongregace pro katolickou výchovu, kardinál Zenon Grocholewski po skončení generálního zasedání Mezinárodní federace katolických univerzit.

Přeložila Markéta Šindelářová

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.