Kořeny naší existence vyrůstají z Boží milosti

8.12.2009 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Na 8.prosince připadá jedna z nejkrásnějších slavností Blahoslavené Panny Marie: slavnost Neposkvrněného Početí. Co však znamená, že Maria je ?Neposkvrněná?? A co říká tento titul nám? Podívejme se nejprve na biblické texty dnešní liturgie, zejména na velkou ?fresku? třetí kapitoly knihy Genesis a na vyprávění o Zvěstování z Lukášova evangelia. Po prvotním hříchu Bůh oslovuje hada, který představuje Satana, zlořečí mu a dodává příslib: ?Nepřátelství ustanovuji mezi tebou a ženou, mezi potomstvem tvým a jejím. Ono ti rozdrtí hlavu a ty jemu rozdrtíš patu.? (Gen 3,15). Je zvěst odplaty: Na počátku stvoření se zdá, že Satan stojí lépe, ale přijde syn ženy, který mu rozdrtí hlavu. Prostřednictvím ženy tak zvítězí Bůh, zvítězí Dobro. Onou ženou je Panna Maria, z níž se narodil Ježíš Kristus, který svou obětí jednou provždy potřel dávného pokušitele. Proto je na mnoha obrazech či sochách znázorněna Neposkvrněná, jak šlape hadovi na hlavu.

Evangelista Lukáš nám ukazuje Pannu Marii, která přijímá zprávu od nebeského Posla (srov. Lk 1,26-38). Ona je pokornou a autentickou dcerou Izraele, pravým Siónem, kde si Bůh chce učinit příbytek. Je výhonkem, z něhož se má narodit Mesiáš, spravedlivý a milosrdný Král. V jednoduchosti Nazaretského domu žije ryzí ?zbytek? Izraele, z něhož chce Bůh obrodit svůj lid jako nový strom, který rozprostře své větve nad celým světem a nabídne všem lidem dobré plody spásy. Na rozdíl od Adama a Evy zůstává Maria poslušná Pánově vůli, celou svou osobou pronáší své ?ano? a plně se dává k dispozici božskému plánu. Je novou Evou, pravou ?matkou všech živých?, kteří vírou v Krista obdrží život věčný.

Drazí přátelé, jak nezměrná je radost mít za matku Neposkvrněnou Marii! Pokaždé když zakoušíme naši křehkost a pokoušení zla, můžeme se obrátit k Ní a naše srdce obdrží světlo a útěchu. I v životních zkouškách a bouřích, které způsobují viklání víry a naděje, mysleme na to, že jsme její děti a že kořeny naší existence vyrůstají z nekonečné milosti Boží. Církev, jež je sama také vystavena negativním vlivům světa, v Ní nalézá hvězdu, aby se orientovala a sledovala směr, který ukázal Kristus. Maria je totiž Matkou církve, jak slavnostně prohlásili papež Pavel VI. a Druhý vatikánský koncil. Vzdávejme tedy díky Bohu za toto skvělé znamení jeho dobroty a svěřme Neposkvrněné Panně každého z nás, naše rodiny, společenství, celou církev a celý svět. Také já to učiním, jak je zvykem, dnes odpoledne u paty mariánského sloupu na Španělském náměstí.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.