Nesmíme mít komplexy

14.12.2009 

říká o roli křesťanů v Evropě kard. Tauran

Papežská univerzita Urbaniána pořádala včera sympozium o výroku Evropského soudu pro lidská práva ohledně kříže v italských školách. Jeho téma znělo: ?Jaké křesťanské kořeny má Evropa po výroku Štrasburského soudu pro lidská práva.? Sympozia se mimo jiné účastnil předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, kard. Jean Louis Tauran, který Vatikánskému rozhlasu řekl:

?Křesťanské kořeny jsou faktickým údajem, protože první školy a první univerzity byly založeny církví. Alkuin byl mnich a nemůžeme tedy porozumět Evropě bez těchto prvků, jež nejsou abstraktními pojmy, nýbrž historickými fakty. Pro přežití potřebujeme identitu, poněvadž jinak bychom nebyli konzistentní.?

Proč je tak závažný výrok Štrasburského soudu, který chce odstranit kříže z veřejného prostoru?

?Myslím, že v první řadě jde o vměšování se do kultury určitého národa. Jde o otázku identity. Krucifix je součástí kultury v Itálii a italský národ má veškeré právo uchovávat svá kulturní specifika.?

O co mají usilovat křesťané v rámci Evropy, aby byly její křesťanské kořeny patrné?

?Musí si uvědomovat, že jsou nositeli smyslu a tudíž mají za úkol být identifikovatelní a odvážně vnášet specifický přínos křesťanství do dnešní veřejné diskuse. My nežádáme - jak jsem řekl na sympoziu ? o nějaký azyl, nýbrž jsme součástí reality této společnosti; Bůh nás postavil do tohoto světa, do dnešní společnosti, abychom nesli plody, a proto nesmíme mít žádné komplexy. Jsme součástí tohoto světa a jsme rozhodnuti více než dříve přispívat k integrálnímu rozvoji Evropanů.?

Říká kard. Jean Louis Tauran na okraj sympozia o křesťanských kořenech po výroku Štrasburského soudu pro lidská práva.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.