Kardinál Kasper: Budoucnost ukáže zda polemiku vystřídá dialog

23.2.2004 

Pravoslavný patriarcha Moskvy Alexej II. přijal včera, v neděli 22. února kardinála Waltera Kaspera. Setkání bylo hlavním cílem návštěvy předsedy Papežské rady pro jednotu křesťanů v Rusku. K setkání na tak vysoké úrovni dochází po dvouleté přestávce.

Po té, co vatikánský představitel předal hlavě ruské pravoslavné církve gratulaci Jana Pavla II. k 75. narozeninám, patriarcha Alexej II. v úvodu svého projevu vyjmenoval všechna kritická místa vztahu mezi pravoslavnými a katolíky.
Podrobnosti telefonuje z Moskvy korespondent polské sekce našeho rozhlasu, Wojciech Raiter:

?Vytvoření Ukrajinského řeckokatolického patriarchátu v Kyjevě bude znamenat ?kříž? nad vztahy mezi pravoslavnou a katolickou církví? ? uvedl Alexej. Patriarcha vyčetl katolíkům proselytismus a odsoudil i vytvořený stálých struktur katolické církve na území patřícím tradičně ruské pravoslavné církvi. Patriarcha dále prohlásil:?Máme za to, že postoje, které přijal II. Vatikánský koncil vůči pravoslavným církvím, když je označil za sesterské, by měly být naplněny. Bohužel máme v poslední době dojem, že římsko-katolická církev od nich odstupuje.? Navzdory přísnému tónu patriarchy Alexeje II. samotné setkání, stejně jako čtvrteční rozhovor s metropolitou Kirilem a rozhodnutí vytvořit společnou komisi, vzbuzuje jisté naděje na otevření nové kapitoly ve vztazích mezi Moskevským patriarchátem a Vatikánem.?

Na to, jaká atmosféra zavládla po oficiální části setkání a po odchodu novinářů, se telefonicky zeptal kardinála Kaspera Roberto Piermarini:

?Jsem rád, že k setkání došlo; na počátku Patriarcha zopakoval témata známá po mnoho let. V druhé fázi jsme si vyměnili názory k řadě dalších otázek. Doufám, že to bylo k něčemu dobré. Teprve budoucnost ukáže, zda se polemický tón zklidní a přejdeme k dialogu, ke spolupráci. Myslím ale, že v každém případě šlo o první krok. Jedním ze styčných bodů v rozhovorech jsou společné obavy o obranu a šíření křesťanských hodnot při budování Evropy.? ? uvedl pro náš rozhlas kardinál Kasper.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.