Odstoupil biskup, který nezabránil zneužívaní dětí ze strany svých podřízených

19.12.2009 

Benedikt XVI. ve čtvrtek 17.prosince přijal rezignaci irského biskupa Donala Murraye na vedení diecéze Limerick, podle kánonu 401 odstavce 2 Kodexu kanonického práva. Biskup Murray figuruje v nedávno zveřejněné policejní tzv. Murphyho zprávě. Ta ho obviňuje z krytí zneužívání ze strany kněží, v době kdy působil v Dublinské arcidiecézi.

Rezignaci komentoval arcibiskup Dublinu, mons. Diarmuid Martin: ?Myslím, že biskup Donal Murray udělal správnou věc, pro svou diecézi i pro celou církev v Irsku? a dodal: ?V Dublinské arcidiecézi byly velké problémy v jejím vedení a vnitřní komunikaci a Murphyho zpráva ukazuje, že byla přijata rozhodnutí, která vedla ke zneužití dalších dětí. Proto je třeba nést zodpovědnost a musí být provedena radikální reforma uvnitř arcidiecéze a to nejen v oblasti ochrany dětí.?

Biskup Murray při oznámení své rezignace prohlásil: ?Vím velmi dobře, že moje rezignace neodstraní bolest, kterou utrpěli a stále trpí ti, kdo zažili zneužívání. Ještě jednou se těm, kdo byli zneužiti jako děti, omlouvám.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.