Kard. Schönborn navštívil Medjugorje

5.1.2010 

Vídeňský arcibiskup kard. Christoph Schönborn navštívil soukromě na přelomu roku jako první kardinál farnost Medjugorje, kde sloužil mši svatou, pronesl německy homilii a navštívil také komunitu Cenacolo, kterou vede sestra Elvíra. O návštěvě předem referovala vídeňská agentura Kath.net.

Postoj k fenoménu Medjugorje je od počátku záporný u obou místních biskupů, kteří se za posledních třicet let trvání zmíněného fenoménu vystřídali ve funkci biskupa diecéze Mostar-Duvno, do níž Medjugorje patří. Nynější biskup mons. Ratko Perić vydal 2. ledna tiskové prohlášení, v němž reaguje na sdělení médií, která přinesla zprávu o uskutečněné návštěvě kardinála Schönborna v Medjugorje, včetně jeho mírně pozitivních výpovědí, týkajících se autenticity údajných „zjevení“. Mons. Perić ve svém prohlášení připomíná, že podle výsledků dřívějších šetření odborné biskupské komise „se nejedná o zjevení či vidění nadpřirozené povahy“, a píše, že návštěva kard. Schönborna „neznamená žádné uznání jejich autenticity“. Zmiňuje rovněž některá fakta, která pokládá za důležitá v celé věci jako např. skutečnost, že sestra Elvíra nemá kanonicky potřebný souhlas k pobytu a činnosti v jeho diecézi, stejně jako bývalí tamější duchovní Jozo Zovko a Tomislav Vlašič, kterého navíc Apoštolský stolec na jeho vlastní žádost loni propustil z duchovenského stavu. Mons. Perić v závěru svého velice obsáhlého prohlášení podotýká, že „pokud by jinak nepopiratelně horlivý náboženský život věřících, jejich četné zpovědi a účast na bohoslužbách měly být důkazem autentičnosti zmíněných „zjevení“ v Medjugorje, pak by bylo třeba tvrdit, že k podobným zjevením dochází takřka ve všech farnostech jeho diecéze?“.

V souvislosti s fenoménem Medjugorje oznámil loni v létě sarajevský arcibiskup kard. Vinko Puljič, který je předsedou Biskupské konference Bosny, že Apoštolský stolec ustanovil komisi, která má celou záležitost znovu prozkoumat a vyslovit se k ní. Existenci takovéto komise Vatikán nepotvrdil, ani nevyvrátil. V italských médiích se spekulovalo, že jejím předsedou je italský kard. Camillo Ruini.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.