Diplomatické vztahy mezi Čínou a Vatikánem na dohled?

12.1.2010 

Čínská lidová republika a Apoštolský stolec naváží diplomatické vztahy během tohoto pontifikátu, domnívá se Antonín Liu Bainian, tiskový mluvčí Vlasteneckého sdružení katolíků, státní organizace, která vykonává dozor nad katolickou církví v Číně.

Funkcionář poskytl rozhovor španělské agentuře EFE, ve kterém zřetelně dával najevo úctu vůči Benediktovi XVI. za jeho snahu o narovnání čínsko-vatikánských vztahů. Podle Liu Bainiana však Apoštolský stolec bude muset akceptovat současný stav věcí, včetně způsobu, jakým vláda umožňuje katolíkům veřejně působit.

?Vatikán byl přesvědčen, říká Bainian, že komunistický režim v Číně nepotrvá dlouho a že bude možné do Číny opět posílat zahraniční misionáře. Proto nepřijímal biskupy, které jsme museli vybírat. My se ale domníváme, že vláda pochází od Boha, a ne z Vatikánu, a tak jsme vybrali od roku 1958 celkem 170 biskupů.? Liu Bainian dodal, že problémem v čínsko-vatikánských vztazích není osoba Papeže, ale ?určité osoby a kruhy?, které chtějí státu vnutit kapitalistický model vlády. Popřel rovněž, že v Číně jsou věřící pronásledováni. ?Nelze pronásledovat desítky milionů křesťanů, buddhistů a muslimů, kteří žijí v Číně,? ? řekl tiskový mluvčí Vlasteneckého sdružení.

Umírněný optimismus, pokud jde o vyhlídky čínsko-vatikánských vztahů vyjádřil rovněž pekingský sociolog, zabývající se církevní problematikou. Ren Yanli z Čínské akademie sociálních věd v odpovědi pro agenturu UCAN řekl, že komunistická vláda nevidí potřebu pospíchat v jednáních s Apoštolským stolcem. ?Ve srovnání se separatistickými hnutími v Tibetu či Sinkiangu představuje katolická církev jen nepatrnou svízel,? ? říká Ren. Odtud plynou i občas se vyskytující ostřejší tóny v dialogu obou stran. Nechybí však ani elasticita a pragmatičnost. ?Peking a Vatikán spolu musí jednat,? ? dodal čínský sociolog.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.