Vatikán vydá známku na pomoc Haiti

26.1.2010 

Krizová situace na Haiti nekončí. OSN informuje o tom, že chybí ještě 200 tisíc stanů, které by v období dešťů poskytly provizorní přístřeší více než milionu těch, kdo přišli o střechu nad hlavou. Na březen byla také ohlášena v New Yorském sídle OSN mezinárodní konference o rekonstrukci Haiti.

Governatorát městského státu Vatikán se rozhodl obyvatelstvo Haiti postižené zemětřesením podpořit prostřednictvím svého Filatelistického a numismatického úřadu. Ten začátkem března vydá poštovní známky jejichž výtěžek bude určen právě na pomoc karibské zemi. Hovoří ředitel Filatelistického a numismatického úřadu, Pier Paolo Francini:

?Tahle iniciativa je pro nás tak trochu novinka, i když v minulosti už byly emise, které byly určeny k určitým událostem. K tomuto kroku nás podnítila rozsáhlá katastrofa. Emise už byla naplánována na začátek března a je věnovaná poutnímu místu Panny Marie Milostiplné, známému jako Mentorella. Na letošek připadá 1500. výročí jeho založení a právě tomuto výročí jsme známku věnovali.?

Jak je tedy spojena tato známka s iniciativou ve prospěch Haiti?

?Na těchto známkách bude uskutečněn ?přetisk?. To znamená, že se na známku, která už je v tisku nebo je vytištěná, přetiskne navýšená hodnota ? v tomto případě 20 centů na každou známku. Známka bude stát 85 centů, z nichž 20 centů je určeno na pomoc obyvatelstvu Haity.?

Vysvětluje iniciativu vatikánského Filatelistického a numismatického úřadu na podporu Haiti jeho ředitel Pier Paolo Francini.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.