Proč je svatý - kniha o Janu Pavlu II.

28.1.2010 

?Proč je svatý? ? to je název nové knihy o papeži Janu Pavlu II. Tentokrát je jejím autorem přímo postulátor beatifikačního procesu Karola Wojtyly, mons. Slawomir Oder, spolu s novinářem Saveriem Gaetou. Knihu, vycházející v nakladatelství Rizzoli, tento týden v Římě představil kardinál José Saraiva Martins, emeritní prefekt Kongregace pro svatořečení.
114 svědectví sebraných při diecézní fázi procesu jsou linkami, které vykreslují obraz Jana Pavla II. A jaký byl?

?Člověk naprosto zamilovaný do Boha. Člověk, který svůj život založil na duchovním přátelství s Pánem. Člověk, který tento duchovní vztah, žil velmi intenzivně, možná, že byl určitým způsobem ovlivněn tím, že už jako malý chlapec ? po smrti matky - postrádal citovou oporu. Veškerou intenzitu jeho lidského bohatství, protože to byl opravdový člověk, je třeba hledat v jeho vztahu s Kristem.?

Říká autor knihy ?Proč je svatý? a postulátor beatifikačního procesu Karola Wojtyly, mons. Slawomir Oder.
Pověst o svatosti provázela Jana Pavla II, už za pontifikátu a během jeho pohřebních obřadů se projevila také, když věřící spontánně začali skandovat ?Svatý ihned?.
Poslechněme si slova kard. José Saraivy Martinse, emeritního prefekta Kongregace pro svatořečení:

?O tom, že je Jan Pavel II. svatý, jsem byl přesvědčen vždycky. Znal jsem ho velmi dobře. Byl doopravdy svatý a jako všichni svatí byl člověkem výjimečného a hlubokého lidství. Mezi svatostí a lidstvím není žádný rozdíl: svatost není nic jiného než plnost lidství. Svatý je ten, kdo žije své lidství v plnosti a Karol Wojtyla byl plně člověkem, tedy světcem.?

Kniha ?Proč je svatý? obsahuje také dokumenty, jako například text z roku 1994 v němž Jan Pavel II. hovoří o ?vůli rezignovat? na svůj úřad v případě, že by mu zdravotní stav ?nedovoloval vykonávat petrovskou službu?, nebo neúplný polsky psaný text otevřeného dopisu Jana Pavla II. atentátníkovi Alimu Agcovi ze září roku 1981:

?Už tehdy v sanitce hovořil o odpuštění svému atentátníkovi a pět měsíců poté chtěl tímto listem potvrdit, že tehdy v sanitce ani později v nemocnici Gemelli nešlo o prchavou emotivní záležitost. Byl to rozmyšlený a přesvědčený projev křesťanského odpuštění vyvěrající ze zkušenosti víry a lásky. Ukázal tak, že ani tak hrozná věc, jako je atentát, nemusí mezi dvěma lidmi vyhloubit propast, ani v případě atentátníka a jeho oběti.?

Vysvětluje Saverio Gaeta spoluautor knihy ?Proč je svatý?, v níž jsou uvedeny také málo známé skutečnosti z ryzího soukromí papeže Wojtyly jako bylo např. flagelum, tedy bič, který používal k tělesné askezi, anebo různá mimořádná osobní setkání jakým byla např. zpověď jistého bezdomovce po generální audienci v aule Pavla VI., po níž vyšlo najevo, že se jedná o bývalého kněze, který odpadnul od své služby a ocitl se na dně. ?Vidíš, jak je krásné kněžství?, řekl podle očitého svědka papež, když se po zpovědi obrátil k dotyčnému, který se s ním v slzách loučil.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.