Boj proti lepře musí pokračovat - loni 210 tisíc nových případů

30.1.2010 

Vzdělání, solidaritu a bojovnou strategii žádá mons. Zygmunt Zimowski pro přemožení lepry ve světě. Proto předseda Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví vydal poselství k 57. světovému dni nemocných leprou, který připadá na zítřek. Mons. Zimowski v něm mimo jiné žádá, aby se nezapomínalo na nemocné leprou a jejich důstojnost. Hansenova nemoc je starobylá, ale neznamená to, že je méně devastující jak po fyzické, tak často po psychické stránce.

Jen v roce 2009 bylo potvrzeno více než 210 tisíc nových případů, připomíná předseda Papežské rady. Nejvíce je malomocenstvím zasažena Indie, ale ušetřena není ani Brazílie, Angola, Bangladéš, Středoafrická republika, Kongo či Madagaskar. Pro všechny tyto nemocné žádá solidaritu, aby nebyli vyloučeni ze společenského života, odsouzeni k samotě a strachu. Jedním slovem, aby nebyli zapomenuti: ?Když se vysloví slovo lepra ? píše ? vzbudí to četné emoce: nedůvěru, odpor, strach, ale také smilování a lásku, které vyvěrají z pozorného a milosrdného Ježíšova chování k těmto nemocným.?

Předseda Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví pak v poselství připomíná ?apoštoly malomocných? jako Raul Follereau a svatý Damián de Veuster, kteří podporovali důstojnost a práva nemocných. Dnes existují prostředky k léčbě lepry, ale bohužel existují také faktory, které usnadňují její šíření: chudoba, hlad, nedostupnost léků a nevzdělanost, která ztěžuje už tak velké břímě, které lepra obnáší, stojí v poselství. Mons. Zimowski proto apeluje na mezinárodní komunitu i jednotlivé státy, aby rozvinuly a posílily ?nezbytné strategie boje proti lepře, aby byl účinnější a důslednější? a aby pokračovaly v informační kampani o této nemoci s větší citlivostí k tomuto tématu. Na závěr poselství k 57. světovému dni nemocných leprou předseda Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví děkuje misionářům, řeholníkům i laikům, OSN i Světové zdravotnické organizaci za jejich úsilí o ?vykořenění této i dalších opomíjených nemocí?, za pomoc nemocným znovu nabýt ?důstojnost, radost z toho, že je s nimi zacházeno jako s lidskými bytostmi?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.