Benedikt XVI. k biskupům Anglie a Walesu

1.2.2010 

Benedikt XVI. dnes promluvil k biskupům Anglie a Walesu na zakončení jejich kanonické návštěvy Svatého stolce. Papež hned v úvodu připomněl mnohá znamení živé víry a zbožnosti katolíků v těchto zemích a zmínil také svou chystanou apoštolskou cestu do Velké Británie. Tato událost, řekl na úvod setkání předseda biskupské konference, arcibiskup Nichols, bude příležitostí k růstu nejenom pro katolíky, ale pro všechny občany Velké Británie.

Benedikt XVI. poukázal na ?známou snahu britské společnosti o rovnost příležitostí pro všechny její členy?. V souvislosti s tím však připomněl, že ?některé zákony, které si vytkly právě tento cíl, ukládají nespravedlivá omezení svobodě náboženských komunit, kterým zakazují jednat podle své víry.? Narážel tím např. na zákony, které ukládají dětským katolickým útulkům vydávat děti k osvojení či adopci homosexuálním párům, proti čemuž angličtí biskupové protestovali. Z určitého hlediska, řekl Benedikt XVI., je tak vlastně ?znásilňován přirozený zákon, na kterém je založena rovnost všech lidí.?

?Vás pastýře proto vybízím dbát nadále o to, aby morální nauka církve byla vždy ve své celistvosti prezentována a přesvědčivě bráněna. Věrnost evangeliu nikterak neomezuje svobodu druhých, ba naopak, slouží jejich svobodě tím, že nabízí pravdu. Trvejte proto nadále na svém právu podílet se na diskusi uctivým dialogem s ostatními složkami společnosti. Tak budete nejenom uchovávat starobylou britskou tradici svobody vyjadřování a poctivé výměny názorů, ale také propůjčovat hlas názorům mnoha lidí, kteří nemají možnost se vyjádřit. Jak by, ostatně, tam, kde se velká část populace považuje za křesťany, mohlo být odnímáno evangeliu právo hlasu??

?Aby bylo spásné poselství Kristovo přesvědčivě hlásáno světu, pokračoval Benedikt XVI., je třeba jej prezentovat jednohlasně. To vyžaduje, aby nejenom biskupové, ale také kněží, učitelé, katecheté, spisovatelé ? stručně řečeno všichni, kdo se věnují hlásání evangelia ? věnovali zvláštní pozornost hlasu Ducha, který uvádí celou církev do pravdy, dává jí jednotu a inspiruje její misijní nadšení.?

?Ve společenském kontextu, který podněcuje různost vyjadřovaných názorů na jakoukoli otázku, je důležité rozpoznat a pojmenovat neshodu a nikoli ji mylně vydávat za přínos k vyvážené a široké diskusi. Osvobozuje nás pravda zjevená Písmem a tradicí a vyjádřená církevním magisteriem. Kardinál Newman šel touto cestou a zanechal nám velký příklad věrnosti zjevené pravdě, když následoval ono ?laskavé světlo? kamkoli i za cenu nemalé osobní újmy. Velké spisovatele a komunikátory jeho úrovně a integrity dnešní církev potřebuje, a doufám, že úcta ke kardinálu Newmanovi nadchne mnohé k jeho následování.?

Řekl Benedikt XVI. patrně s narážkou na beatifikaci kardinála Newmanna, jehož bude blahořečit osobně během své návštěvy ve Velké Británii. Papež se dále zmínil o ekumenickém a mezináboženském dialogu, který má ?velký význam v Anglii a Wallesu vzhledem k rozmanitosti tamějšího demografického profilu.? V souvislosti s nedávnou apoštolskou konstitucí Anglicanorum coetibus, jež vychází vstříc skupinám anglikánů, kteří chtějí vstoupit do plného církevního společenství, papež vyjádřil přesvědčení, že budou-li přijaty ?vřele a upřímně, stanou se tyto skupiny požehnáním pro celou církev.?

?V tomto Kněžském roce vás vybízím, abyste byli pro své kněze příkladem důslednosti v modlitbě, pastorační vnímavosti a nadšení pro hlásání evangelia. Také v tom jim musíte dávat příklad. Buďte nablízku svým kněžím, a rozněcujte v nich smysl pro mimořádné privilegium a radost z toho, že jsou v Božím lidu jakožto alter Christus podle slov kardinála Newmana ?Kněžství nevlastní kněží, nýbrž Kristus? co dělají oni, dělá On; když udělují křest, křtí On, když žehnají, žehná On.? (Parochial and Plain Sermons, VI 242).?

Řekl Benedikt XVI. k biskupům Anglie a Walesu na závěr jejich kanonické návštěvy ad limina apostolorum.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.