Na výstav Turínského plátna je přihlášeno 2 miliony osob

18.2.2010 

V Turíně je vše připraveno na výstav Turínského plátna. Ten bude probíhat od 10.dubna do 23. května. Ti, kdo chtějí Turínské plátno vidět, se musí předem zaregistrovat na www.sindone.org Počet přihlášených už nyní přesáhl 2 milióny. Turínské plátno v roce 2002 prošlo novým konzervačním procesem, při němž byly odstraněny některé organické stopy.

Letošní výstav plátna doprovodí bohatý program. Jeho součástí výstavy, filmová projekce a divadelní představení. Za všechny jmenujme alespoň výstavu ?Ježíš. Tělo, tvář v umění,? která začne 1.dubna v Mramorovém paláci.

Naposled bylo plátno vystaveno před deseti lety u příležitosti Velkého Jubilea 2000. Benedikt XVI. Turín při příležitosti výstavu navštíví 2. května. Mons. Giuseppe Ghiberti, předseda diecézní komise pro Turínské plátno, Vatikánskému rozhlasu prozradil, jak se na návštěvu Svatého otce těší:

?S velkým zájmen, s velkým rozechvěním a s velkou radostí. Už v roce 1998 tu byl tehdejší kardinál Ratzinger s celou svou kongregací. Měli tu konferenci, jejíž závěry jsme pak zveřejnili. Nyní bude mít mnohem méně času, ale my jsme nyní, když připravujeme událost i sami sebe na to, abychom naslouchali jeho učení, mnohem více dojati než tehdy. Neexistuje lidská záležitost, která by nezajímala Krista a nestala se jeho záležitostí. To nám určitě přijde papež připomenout.?

Říká Mons. Giuseppe Ghiberti v souvislosti s přípravou výstavu Turínského plátna.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.