Zemřel šejk Tantawi

11.3.2010 

Včera večer zemřel v Riádu šejk islámské univerzity Al-Azhar Mohammed Sayed Tantawi. Jedenaosmdesátiletého šejka postila těsně před návratem ze Saudské Arábie srdeční zástava. V čele univerzity v Káhiře ? hlavním centru sunnitského islámu ? stál Tantawi od roku 1996 a byl znám pro svou otevřenost dialogu.

?Ztratili jsme přítele?, okomentoval zprávu o úmrtí šejka předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, kardinál Jean-Louis Tauran. ?Vždy nám prokazoval velké porozumění a přijímal nás velmi srdečně. Byl to muž pokoje, dialogu a jsem přesvědčený, že toto bude také linie jeho nástupce?, dodal kardinál Tauran.

Šejk Tantawi během svého života vyhlásil několik fatew - například proti terorismu a islámistickému extrémismu a proti některým praktikám jako např. ženská obřízka. Postavil se za povolení potratů v případě znásilnění.

Tantawi se na své univerzitě také postavil proti užívání nikábu, který zahaluje celou ženu a nechává odhalené pouze oči. U mnohých tím v arabském světě vzbudil odpor. Při obhajobě tohoto kroku poukazoval na to, že z žádného verše v Koránu nevyplývá povinnost nosit závoj, tím méně pak závoj, který zakrývá celé tělo i s obličejem.

Ihned po atentátech 11. září prohlásil, že výzva k džihádu proti Západu, kterou ke všem muslimům vznesl Usáma bin Ladin, je neplatná a že ?mezi džihádem podle Islámu a náboženským extremismem je stejný rozdíl jako mezi zemí a nebem? a Korán výslovně zakazuje všechno to, na co jsou Taliban a al-Kajda hrdí.

V roce 2004 předsedal šejk Tantawi pohřebním obřadům palestinského vůdce Jásira Arafata. Velká postava náboženského vůdce, který ?byl po mnoho let cenným partnerem v dialogu mezi muslimy a katolíky?, tak na vrchního imáma a šejka univerzity Al-Azhar, Muhammada Sayeda Tantawiho vzpomíná Benedikt XVI. V telegramu šejkovi Muhammadovi Abd al-Aziz Wasilovi, podepsaném kardinálem Bertonem, papež vyjadřuje svou upřímnou soustrast celé komunitě Al-Azhar a rodině zesnulého. V poselství také s vděčností připomíná šejkův impuls k setkáním mezi Papežskou radou pro mezináboženský dialog a stálým výborem univerzity Al-Azhar pro dialog.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.