Velkopáteční obřady ve Vatikánu

2.4.2010 

Ve svatopetrské bazilice se dnes od 17.00 konají obřady Památky umučení Páně. Bohoslužbě Slova předsedá Benedikt XVI. Homilii, jak už je v tento den zvykem, pronese kazatel Papežského domu, otec Raniero Cantalamessa. K jejímu obsahu se vrátíme v našem zítřejším vysílání. Po bohoslužbě slova následuje obřad uctívání kříže a svaté přijímání.
Od čtvrt na deset večer se Benedikt XVI. zůčastní tradiční křížové cesty v Koloseu. Její meditace připravil tentokrát kardinál Camillo Ruini.
Církev si na Velký pátek, také už tradičně, připomíná zvláštním způsobem Svatou zemi a na podporu křesťanů, kteří v ní žijí, pořádá sbírku.

?Velký pátek je den, kdy se církev soustředí na Kříž a jeho uctíváním si připomíná, kam až zašla Boží láska k člověku a lidstvu. Je krásné, že v této souvislosti myslíme zvlášť na Svatou zemi, protože, jak víme, Svatá země, země Páně, prochází obtížnými, únavnými okamžiky, a že myslíme na životy mnoha křesťanů, kteří určitým způsobem ve své každodenní zkušenosti obnovují Kříž Páně,?

dodává papežský ceremonář, mons. Guido Marini.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.