Událost Zmrtvýchvstání je obsah i pohnutka naší víry

7.4.2010 

Benedikt XVI. na gen. audienci, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Obvyklá středeční generální audience je dnes prostoupena zářivou radostí Zmrtvýchvstání. V těchto dnech totiž církev slaví mystérium Zmrtvýchvstání a zakouší velkou radost, která vychází z dobré zprávy o Kristově triumfu nad zlem a smrtí. Radost, která zahrnuje nejenom Velikonoční oktáv, ale rozprostírá se na celých padesát dnů až do Letnic. Po pláči a hrůze Velkého pátku a po tichu Bílé soboty nabité očekáváním, zaznívá ohromující zvěst: ?Pán skutečně vstal a zjevil se Šimonovi? (Lk 24,34). Toto je v celých dějinách světa po výtce ta ?nejlepší zpráva?; je to ?evangelium? šířené a předávané během staletí z generace na generaci.

Kristovo Zmrtvýchvstání (Pascha, Velikonoce) je svrchovaný a nepřekonatelný akt moci Boží. Je to absolutně mimořádná událost, nejkrásnější a zralý plod ?tajemství Boha?. Je tak mimořádná, že se stává nesdělitelnou v těch dimenzích, které unikají naší lidské schopnost poznání a bádání. Přesto je však také ?historickým? a reálným faktem, který je dosvědčený a dokumentovaný. Je to událost, která zakládá celou naši víru. Je to ústřední obsah toho, co věříme, a hlavní pohnutka, proč věříme.

Nový zákon nepopisuje průběh Ježíšova Vzkříšení. Referuje pouze o svědectví těch, které Ježíš osobně potkal, když vstal z mrtvých. Tři synoptická evangelia nám vyprávějí, že ona zvěst ? ?Vstal z mrtvých? ? je hlásána nejprve několika anděly. Jde tedy o poselství, jež má svůj původ v Bohu. Bůh jej však ihned svěřuje svým ?poslům?, aby jej předávali všem. A tak tito andělé sami vybízejí ženy, které se časně zrána vydaly ke hrobu, aby šli okamžitě za učedníky a řekli jim: ?Byl vzkříšen, jak řekl. Jde před vámi do Galileje, tam ho uvidíte? (Mt 28,7). Takto, prostřednictvím žen dosáhne onen božský pokyn všech a každého, aby každý věrně a odvážně předával tutéž zprávu druhým, zprávu krásnou, radostnou a přinášející radost.

Ano, drazí přátelé, veškerá naše víra se zakládá na ustavičném a věrném předávání této ?dobré zprávy?. A my chceme dnes vyjádřit Bohu svou hlubokou vděčnost za nespočetné zástupy věřících v Krista, kteří nás v průběhu staletí předešli, za to, že se nikdy nezpronevěřili svému základnímu poslání hlásat evangelium, které obdrželi. Dobrá zpráva Zmrtvýchvstání tedy žádá nasazení nadšených a odvážných svědků. Každý Kristův učedník a také každý z nás je povolán být svědkem. To je přesný, náročný a vzrušující pokyn vzkříšeného Pána. ?Zpráva? o novém životě v Kristu musí prozařovat celý život křesťana, musí žít a působit v tom, kdo ji nese; je skutečně schopná změnit srdce a celou existenci. Je živá především proto, že Kristus sám je její živou a oživující duší. Připomíná to svatý Marek na konci svého evangelia, kde píše, že apoštolové ?vyšli a všude kázali. Pán působil s nimi a potvrzoval jejich slova znameními, která je provázela? (Mk 16,20).

Příběh apoštolů je i příběhem nás i každého věřícího, každého učedníka, který se stává ?zvěstovatelem?. Neboť i my jsme si jisti, že Pán dnes stejně jako včera působí spolu se svými svědky. Toto je fakt, který můžeme rozpoznat, kdykoli vidíme klíčit zárodky pravého a trvalého pokoje, tam kde jsou nasazení a příklad křesťanů a lidí dobré vůle živeny respektem vůči spravedlnosti, trpělivým dialogem, přesvědčivou úctou vůči druhým, nezištností, osobní i kolektivní obětavostí. Ve světě vidíme, bohužel, také mnoho utrpení, mnoho násilí a mnoho nedorozumění. Slavení velikonočního Mystéria, radostná kontemplace Vzkříšení Krista, který přemáhá hřích a smrt silou Lásky Boží, je vhodnou příležitostí k opětovnému objevení a přesvědčivějšímu vyznání naší důvěry ve vzkříšeného Pána, který doprovází svědky svého slova a koná divy spolu s nimi. Budeme opravdu a do všech důsledků svědky vzkříšeného Ježíše, když v sobě necháme zazářit div jeho lásky, když v našich slovech a ještě více v našich skutcích bude možné v plné shodě s evangeliem rozpoznat hlas a ruku samotného Ježíše.

Pán nás tedy posílá jako své svědky všude. Můžeme se jimi však stát pouze v ustavičném vztahu k velikonoční zkušenosti, kterou Marie Magdalská vyjadřuje slovy určenými ostatním učedníkům: ?Viděla jsem Pána? (Jan 20,18). V tomto osobním setkání se Vzkříšeným spočívá neotřesitelný základ a ústřední obsah naší víry, svěží a nevyčerpatelný zdroj naší naděje, vroucí dynamismus naší lásky. Takto bude náš vlastní křesťanský život plně odpovídat zvěsti: ?Pán skutečně vstal z mrtvých?. Nechme se proto uchvátit půvabem Vzkříšení Kristova. Panna Maria ať nás podporuje svou ochranou a pomáhá nám plně zakoušet velikonoční radost, abychom ji dovedli přinášet všem svým bratřím.
Ještě jednou přeji všem požehnané Velikonoce!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.