Benedikt XVI. k Polákům a o výstavu Turínského plátna

11.4.2010 

Tisíce lidí si přišly vyslechnout polední promluvu Benedikta XVI. a pomodlit se spolu s ním velikonoční mariánskou modlitbu Regina caeli a to i přesto, že musely vážit třicetikilometrovou cestu z Říma do Castel Gandolfa, kde papež pobývá od minulé neděle. Svatý otec oslovil věřící na nádvoří papežské rezidence a prostřednictvím televizního spojení také ty, kteří byli přítomni na svatopetrském náměstí v Římě:

PROMLUVA Benedikta XVI. před modlitbou Regina Caeli je ZDE

Po modlitbě Regina caeli pak Benedikt XVI. připomněl včerejší letecké neštěstí prezidentského letounu Polské republiky s 96 osobami na palubě. Ve svém polském pozdravu pak papež připomněl také důvod cesty prezidentské delegace do Katyně, kde byly před sedmdesáti lety zavražděny tisíce polských důstojníků.

?Všechny je svěřuji milosrdnému Pánovi života ve spojení s poutníky, kteří jsou shromážděni ve svatyni v Łagewnikách spolu s poutníky Božího milosrdenství z celého světa.?

Papež dnes také připomněl, že v Turíně začal v sobotu 10.4. výstav relikvie tzv. Turínského plátna.

?Také já, dá-li Bůh, se tam 2. května vydám, abych je uctil. Mám radost z této události, která způsobuje obrovský přiliv poutníků, množství studií a konferencí, ale zejména mimořádně poukazuje na mystérium Kristova utrpení. Věřím, že tento akt úcty pomůže všem při hledání Boží tváře, které bylo niternou snahou apoštolů a je i naší touhou.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.