Další setkání Benedikta XVI. s oběťmi zneužívání, na Maltě

18.4.2010 

Po skončení mše svaté se Benedikt XVI. v kapli apoštolské nunciatury setkal s osmi oběťmi sexuálního zneužívání, spáchaného členy kléru; dnes jsou to všichni dospělí muži.

?Papež byl hluboce pohnut jejich příběhy ? popisuje setkání ředitel vatikánského tiskového střediska O.Lombardi ? vyjádřil svůj pocit zahanbení a bolesti nad tím, co vytrpěly oběti a jejich rodiny. Pomodlil se s nimi a ujistil je, že Církev dělá a bude i nadále dělat vše, co je v její moci, aby vyšetřila jejich obvinění, pohnala před spravedlnost ty, kdo jsou za zneužívání zodpovědní a zavedla účinná preventivní opatření, která děti a mládež bude lépe chránit. V duchu svého nedávného Listu irským katolíkům se modlil, aby oběti zneužívání zakusili uzdravení a smíření, které jim dovolí pokračovat s obnovenou nadějí.?

Setkání se pochopitelně konalo bez účasti médií.

Jedna z obětí, které se dnes s papežem na Maltě setkali, v rozhovoru s novináři uvedla, že toto setkání jí přineslo pokoj. 20 minutové setkání zorganizovali Maltští biskupové, kteří byli rovněž přítomni. Setkáním byli hluboce pohnuti všichni zúčastnění: ?Viděl jsem papeže plakat? Spatřil jsem pokoru církve... Obdivuji papeže za jeho odvahu se s námi setkat? Byl zahanben selháním jiných...? ? řekly mimo jiné některé z obětí. ?Nyní máme v našich srdcích pokoj, také proto, že si papež našel čas se s námi setkat. Těšíme se až skončí soudní proces a tato kapitola bude uzavřena.? Takové jsou reakce několika z obětí zneužívání (viz foto) po setkání s Benediktem XVI.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.