Zesnulý kardinál Tomáš Špidlík bude pohřben na Velehradě

19.4.2010 

ČBK a česká provincie Tovaryšstva Ježíšova oznámily datum pohřbu kardinála Tomáše Špidlíka. Uskuteční se v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě.

Ve vatikánské bazilice se konají pohřební obřady v úterý v 11:30. Zádušní mši svatou bude sloužit děkan kardinálského sboru kard. Angelo Sodano.

V Praze bude zádušní mše svatá za spásu jeho duše sloužena také v úterý v 18:00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Koncelebrovat při ní budou všichni členové České biskupské konference.

Podle poslední vůle kardinála Špidlíka budou jeho ostatky po obřadech v bazilice svatého Petra převezeny do České republiky. Ve středu 21.dubna v podvečer budou dočasně uloženy do krypty olomoucké katedrály sv. Václava. Veřejnost bude mít do 29. dubna (mimo pondělí 26.4.) možnost uctít památku zesnulého otce kardinála a pomodlit se u jeho rakve, která zde bude vystavena do dne pohřbu na Velehradě.

Poslední rozloučení se zemřelým kardinálem při mši svaté ve velehradské bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje proběhne v pátek 30. dubna v 16.00 hodin. Liturgii bude předsedat Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský, kázat bude Mons. Josef Hrdlička, světící biskup olomoucký.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.