Prameny božské moci tryskají z lidské slabosti

13.5.2010 

Promluva Benedikta XVI. k nemocným po mši sv. , Fatima

Drazí nemocní bratři a sestry,

než k vám přistoupím s eucharistickým Ježíšem v monstranci, rád bych vás povzbudil a dodal naději vám i všem nemocným, kteří nás provázejí prostřednictvím rozhlasu a televize, i těm, kteří nemají ani tuto možnost, ale jsou s námi spojeni hlubším duchovním poutem, totiž vírou a modlitbou.

Můj bratře a má sestro, v Božích očích máš ?takovou cenu, že se On sám stal člověkem, aby mohl spolu s člověkem sou-cítit, spolu-trpět způsobem velmi reálným, totiž v těle a krvi, jak nám to podává pašijový příběh o Ježíšově umučení. Odtud vstoupil do veškerého lidského utrpení ten, kdo naplno toto utrpení sdílí a spolu ho snáší; odtud do každého utrpení proniká con-solatio, útěcha z přítomné soucitné, spolutrpící Boží lásky, a spolu s ní vychází hvězda naděje? (Spe salvi, 39). S touto nadějí v srdci budeš moci vyjít z nejistého písku nemoci a smrti a ocitnout se na pevné skále božské lásky. Jinými slovy: budeš moci překonat pocit zbytečnosti utrpení, který stravuje nitro člověka a vyvolává v něm dojem, že je pro druhé přítěží, neboť ve skutečnosti utrpení prožívané spolu s Ježíšem slouží ke spáse bratří.

Jak je to možné? Prameny božské moci tryskají právě z lidské slabosti. To je paradox evangelia. Proto božský Mistr místo toho, aby vysvětloval důvody utrpení, dal přednost tomu, že každého povolal k následování: ?Vezmi svůj kříž a následuj mě.? (srov. Mk 8,34) Pojď se mnou. Přijmi ve svém utrpení podíl na díle spásy světa, které se uskutečňuje prostřednictvím mého utrpení, prostřednictvím mého kříže. Spásonosný význam utrpení se ti postupně odhalí, když budeš objímat kříž a duchovně se sjednotíš s mým křížem. V utrpení najdeš vnitřní pokoj a dokonce duchovní radost.

Drazí nemocní, přijměte toto povolání Ježíše, který bude v Nejsvětější svátosti procházet kolem vás, a svěřte mu všechna protivenství a bolesti, s nimiž zápasíte, aby se podle jeho plánů staly nástrojem vykoupení celého světa. Budete v jediném Vykupiteli vykupitelé, jako jste v jediném Synu syny. Pod křížem? stála Ježíšova Matka, naše Matka.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.