Kráčejme dále v naději

14.5.2010 

Benedikt XVI. na rozloučenou, Porto

Pane prezidente republiky,
vážení veřejní činitelé,
milovaní bratři v biskupské službě,
drazí přátelé,

na závěr mé návštěvy se mi vybavují mnohé intenzivní chvíle, které jsem prožil na této pouti do Portugalska. V duši si odnáším srdečnost vašeho vřelého přijetí, velmi vřelou a spontánní formu upevnění pouta společenství se skupinami, s nimiž jsem se mohl setkat, nasazení, kterým se vyznačovala příprava i realizace pastoračního programu.

V této chvíli loučení vyjadřuji všem svou upřímnou vděčnost: panu prezidentovi republiky, který mne poctil svou přítomností hned po mém příjezdu, mým spolubratrům biskupům, s nimiž jsem obnovil hlubokou jednotu ve službě Kristovu království, dále vládě a všem občanským a vojenským představitelům, kteří svým očividným nasazením přispěli k celé cestě. Přeji vám vše dobré! Sdělovací prostředky mi umožnily přijít k mnoha lidem, kteří neměli možnost vidět mne zblízka. Také jim jsem za to velmi vděčný.

Všem Portugalcům, katolíkům i nekatolíkům, mužům a ženám, kteří zde žijí, i když se zde nenarodili, patří můj pozdrav na rozloučenou. Kéž mezi vámi nepřestává růst svornost, která je podstatná pro pevnou soudržnost, nezbytnou pro společné a zodpovědné řešení výzev, které jsou před vámi. Kéž tento slavný národ nadále projevuje velkorysost, hluboký smysl pro Boha, solidární otevřenost, vedenou principy a hodnotami, proniknutými křesťanským humanismem. Ve Fatimě jsem se modlil za celý svět a prosil jsem za to, aby budoucnost přinesla větší bratrství a solidaritu, větší vzájemný respekt a novou naději a důvěru v Boha, našeho Otce, který je na nebesích.

Bylo pro mne radostí být svědkem víry a zbožnosti portugalských církevních společenství. Mohl jsem vidět nadšení dětí i mládeže, věrné přilnutí kněží, jáhnů a řeholníků, pastorační obětavost biskupů, vůli hledat zjevnou pravdu a krásu ve světě kultury, tvůrčí schopnosti pracovníků sociální pastorace, pulsující víru věřících v diecézích, které jsem navštívil. Mým přáním je, aby se moje návštěva stala podnětem k obnově duchovní a apoštolské horlivosti. Kéž každý Kristův učedník přijímá evangelium jako celek a s nadšením o něm svědčí, aby se stalo kvasem pravé obnovy celé společnosti!

Kéž na Portugalsko a na všechny jeho syny a dcery sestoupí moje apoštolské požehnání, přinese naději, pokoj a odvahu, které vyprošuji od Boha na přímluvu Naší Paní Fatimské, k níž se obracíte s velkou důvěrou a neochvějnou láskou. Kráčejme dále v naději! Sbohem!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.