Vrcholí přípravy na biskupskou synodu pro Blízký východ

17.5.2010 

V žádné arabské zemi, dokonce ani v těch nejumírněnějších jako je Jordánsko či Sýrie, neexistuje svoboda svědomí. V nejlepším případě jsou tam křesťané jenom tolerováni, a konverze na křesťanství je zakázána a přísně trestána. Naproti tomu islámský proselytismus je všeobecný. Každý rok se v těchto zemích zříkají své víry tisíce křesťanů a také křesťanští imigranti. Nejčastěji jsou to mladé ženy, které se provdají za muslimy. Tyto údaje zveřejnil minulý týden pomocný biskup Jeruzaléma William Shomali.

Ve Svatém městě se konají intenzivní přípravy zasedání biskupské synody pro Blízký východ, které se bude konat letos v říjnu. Ve čtvrtek diskutovalo o budoucnosti církve v tomto regionu 140 řeholníků z jeruzalémské diecéze latinského obřadu. Diskusi uvedl svým vystoupením právě biskup Shomali, který představil geopolitickou a pastorační situaci církve. Podle jeho mínění je největším problém masová emigrace křesťanů, která je skutečnou pohromou, srovnatelnou s genocidou Arménů v Turecku na začátku 20.století. Příčinou odchodu jsou pronásledování a diskriminace nebo jednoduše nejistá situace. V mnoha zemích Blízkého východu se křesťané stali nepatrnou menšinou a tam, kde je jejich počet dosud značný, už přestali mít podstatnou roli.

O těchto a dalších problémech bude jednat na podzim ve Vatikánu biskupská synoda. Pracovní text jejího zasedání předá Svatý otec zástupcům biskupů tohoto regionu během své nadcházející návštěvy na Kypru, který je součástí regionu Blízký východ. Návštěva Benedikta XVI. se uskuteční ve dnech 4. až 6. června a bude to vůbec první návštěva papeže na tomto ostrově v novodobých dějinách.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.