Právní zástupce Sv. stolce v USA: Kněží nejsou zaměstnanci Papeže

18.5.2010 

Právní zástupce Svatého stolce Jeffrey Lena včera před soudem v americkém státě Kentucky představil obhajobu v občansko-právním sporu, ve kterém se tři oběti sexuálních zneužití, jichž se měli dopustit kněží tamější diecéze, domáhají odškodného na papeži, o kterém tvrdí, že je zaměstnavatelem všech kněží. Advokát Vatikánu doložil, že kněze na celém světě nelze pokládat za papežovy zaměstnance. Ke zneužitím mělo dojít v 50. až 70. letech minulého století a některé spadají až do roku 1920. Kromě toho důkazy o zneužití, kterého se měl dopustit jeden z kněží, jsou velmi chatrné. Dva zbývající kněží byly ve zmíněné době svým biskupem již staženi ze služby v důsledku obvinění, vznesených mnoho let po té, co k nim mělo dojít.

Obvinění, která vznesl advokát obětí údajných zneužití William McMurry proti Apoštolskému stolci se zakládají na dvou předpokladech. Podle jeho mínění má Vatikán bezprostřední kontrolu nad biskupy a vatikánský dokument Crimen sollicitationis z roku 1962 ještě za pontifikátu Jana XXIII. prý měl ukládat zatajování těchto skutků. Obě tato obvinění jsou neopodstatněná, tvrdí právní zástupce Apoštolského stolce. Vatikán totiž nekontroluje denně biskupy, nevyplácí jim penzi, ani neobstarává pracovní výbavu ? připomíná Jeffrey Lena. Biskup může zaměstnat či propustit, koho sám chce.

Kontrola Vatikánu se týká pouze teologie a kanonického řízení církve. Církev tedy nelze pokládat za mezinárodní koncern, který je odpovědný za činnost všech kněží. A dále, pokud jde o více než půl stoletím starý dokument Crimen sollicitationis, tak ten neukládal žádné mlčení o případech sexuálního zneužití, nýbrž zavazoval biskupa, aby postupoval ve shodě s občanskými zákony, řekl právní zástupce Apoštolského stolce ve Spojených státech amerických.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.