Zemřel emeritní biskup litoměřický, mons. Josef Koukl

22.5.2010 

Dnes ráno ve věku 83 let zemřel mons. Josef Koukl, emeritní biskup litoměřický. Pohřební mše sv. bude sloužena příští sobotu 29. května ve 14 hodin v litoměřické katedrále sv. Štěpána. Poté bude jeho tělo uloženo do biskupské hrobky na místním hřbitově.

Mons. Josef Koukl se narodil 8. listopadu 1926 v Brně. Mládí prožil v Břeclavi, kde byl jeho otec profesorem na gymnáziu. V roce 1945 odmaturoval a nastoupil do Prahy na teologickou fakultu. V roce 1950 ji absolvoval. U sv. Vojtěcha v Praze - Dejvicích byl vysvěcen na kněze a odešel do Sokolova, kde působil jako kaplan. Po skončení vojenské služby, kterou vykonával u tzv. PTP, vystřídal několik farností. Postupně působil u sv. Víta, administrátor ve farnosti Stodůlky a v Kladrubech u Stříbra. Od listopadu roku 1970 se místem jeho dalšího působení staly Litoměřice. Nejprve se stal spirituálem zdejšího semináře. V roce 1974 byl v Praze promován na doktora teologie a začal učit v Litoměřicích na teologické fakultě morální teologii.

26. července 1989 ho Jan Pavel II. jmenoval? v pořadí už 18. sídelním - biskupem litoměřickým. Biskupské svěcení obdržel 27. srpna téhož roku v katedrále sv. Štěpána. Po nástupu nového biskupa v roce 2004 se mons. Josef Koukl stal emeritním biskupem. Nadále pobýval na Biskupství litoměřickém a zastával úřad biskupského vikáře pro záležitosti styku se zahraničím.

Zemřel dnes po páté hodině ranní ve svém bytě v biskupské rezidenci v Litoměřicích. V loni oslavil mons. Koukl 20 let od jmenování biskupem, letos na jaře 60 let od kněžského svěcení.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.