Ukončen spor o pražskou katedrálu

24.5.2010 

Prezident republiky Václav Klaus a arcibiskup pražský a primas český Mons. Dominik Duka dnes odpoledne v pražské katedrále podepsali Slavnostní prohlášení o úpravě vzájemných vztahů při péči o Katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Obě strany se shodly na potřebě řešit vzájemné vztahy státu a církve na Pražském hradě spoluprací, i s ohledem na to, že dosud nedošlo k závaznému majetkovému vypořádání státu a katolické církve za období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989. Nebudou tak pokračovat v soudních sporech o vlastnictví Katedrály a dalších nemovitostí v areálu Pražského hradu.

Prezident a arcibiskup pražský v prohlášení konstatují, že jeho účelem ?je uspořádat vzájemná práva a povinnosti účastníků a určení podmínek společného provozování Katedrály, umožnění jejího užívání k liturgickým účelům římskokatolického ritu, při zajišťování návštěvnického provozu, jakož i k účelům státně reprezentačním, zajištění péče o movité věci umístěné v návštěvnicky přístupných částech Katedrály, a určení dalších souvisejících podmínek a pravidel jejího užívání.? Vede je k tomu společné ?přesvědčení, že Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha je národním duchovním, kulturním i státním symbolem.

K péči o stav a provoz Katedrály v zájmu věřících i široké veřejnosti přispěje vytvoření Rady. Jejími členy jsou držitelé sedmi klíčů potřebných pro vyzvednutí korunovačních klenotů z Korunní komory Katedrály (prezident republiky, předseda vlády České republiky, arcibiskup pražský a primas český, předseda Senátu Parlamentu České republiky, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, světící biskup a probošt Metropolitní kapituly u Sv. Víta, primátor hlavního města Prahy), a nejvyšší zástupci státu, církve i obce. Členství v Radě je čestná funkce. Společné prohlášení také stanoví, že Správa Pražského hradu poskytne k užívání církvi, konkrétně Metropolitní kapitule sv.Víta v Praze, dvě nemovitosti na Pražském hradě. A zároveň, jako doposud, zajistí veškerou péči o tyto nemovitosti.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.