Májová pobožnost ve Vatikánských zahradách

1.6.2010 

Včera večer se, jako vždy na konci měsíce května, konala ve vatikánských zahradách mariánská pobožnost. Procesí s pochodněmi dospělo až ke kopii lurdské jeskyně na vatikánském pahorku. Tam se za předsednictví kardinála Angela Comastriho, generálního vikáře pro stát Vatikán, konala modlitba růžence. V jejím závěru, v 21h, shromážděné pozdravil Benedikt XVI. Ten ve své krátké promluvě poukázal na úryvek z první kapitoly Lukášova evangelia, který popisuje se Maria vydala do jednoho judského města v horách navštívit svou příbuznou Alžbětu. Tento úryvek ukazuje, že Panna Maria je nejzářivější příklad a nejopravdovější význam našeho putování víry i cesty samotné církve. ?Církev je svou povahou misionářská a je povolána především a vždy hlásat evangelium a předávat víru každému muži a každé ženě v každé kultuře,? řekl Benedikt XVI:

?Mariina cesta je autentická misijní cesta. Je to cesta, která vede daleko od domova, míří do světa, do míst, která jsou cizí jejím denním zvyklostem, a přivádí ji v jistém smyslu až na hranice dosažitelného. Právě v tom spočívá pro ni a stejně tak i pro nás tajemství našeho lidského i křesťanského života. Náš život jakožto jednotlivců i jakožto církve sahá mimo nás. Stejně jako Abraham jsme i my žádáni vyjít ze sebe, z míst našich jistot a vykročit vstříc druhým do různých míst a prostředí.
Žádá to po nás Pán: ?Až na vás sestoupí Duch svatý, dostanete moc a budete mými svědky... až na konec země? (
Sk 1,8). A je to znovu Pán, který nám k tomuto putování dává Marii, aby nás provázela jako starostlivá matka. Ona nám dodává jistotu, protože nám připomíná, že s námi je vždycky její Syn Ježíš, jak přislíbil: ?já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa? (Mt 28,20).?

Evangelista poznamenává, že Alžběta, která čekala dítě, byla pokročilejšího věku. Proto u ní Maria zůstává, aby jí nabídla vnímavou blízkost, konkrétní pomoc a službu. Alžběta se tak stává symbolem mnoha starších a nemocných osob, ba všech lidí, kteří potřebují pomoc a lásku. A Maria slouží Pánu, kterého potkává v bratřích.

?Mariina činorodá láska se však nezastavuje u konkrétní pomoci, ale dosahuje svého vrcholu, když daruje samotného Ježíše tím, že umožňuje setkat se s ním. Zdůrazňuje to opět svatý Lukáš: ?Jakmile Alžběta uslyšela Mariin pozdrav, dítě se radostně pohnulo v jejím lůně? (Lk 1,41). Ocitáme se tak v srdci a na vrcholu evangelizačního poslání. Stojíme před nejopravdovějším smyslem a nejryzejším cílem každé misijní cesty: darovat lidem živé a osobní evangelium, kterým je samotný Pán Ježíš. A Ježíšovo sdělení a darování ? jak dosvědčuje Alžběta ? naplňuje srdce radostí: ?Jakmile zazněl tvůj pozdrav v mých uších, dítě se živě a radostně pohnulo v mém lůně?.

Nám je svěřena tato mimořádná odpovědnost přinést lidstvu Ježíše, který je pravý a jediný poklad, po kterém v hloubi touží muži a ženy naší doby, ačkoli se zdá, že jej ignorují nebo odmítají. Žijme ji s radostí a s nasazením, aby v naší civilizaci opravdu vládly pravda, spravedlnost, svoboda a láska, základní a nenahraditelné sloupy pravého, řádného a pokojného soužití, řekl Benedikt XVI. na závěr své promluvy po včerejší modlitbě růžence ve vatikánských zahradách.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.