Další den duchovních cvičení Svatého otce

4.3.2004 

"Ve společenství církve. Církev, ikona Trojice." To bylo téma, o kterém dnes dopoledne hovořil teolog Bruno Forte během své přednášky na duchovních cvičeních ve Vatikáně za přítomnosti Svatého otce. Exercitátor se zaměřil dar podílu člověka na trinitárním životě, který se vyjadřuje v novém vztahu jednoty mezi Bohem a lidmi. Ve svém rozjímání ilustroval vlastní centrální prvek této relace, církev.

"Církev, kterou Ježíš přišel založit na zemi, je komunitou synů, kteří se jimi stali v Synu, milovaní Milovaného. To je církev lásky."

"Všechno v církvi pochází z lásky Trojice," uvedl exercitátor. Pulsující srdce církve je agapé, láska, která pochází shůry, vrací se k Bohu a stává se normou života Ježíšových učedníků.

"Církev pochází od Boha. Bůh měl na člověka čas a dny člověka se staly poslední dobou, mezidobím mezi prvním příchodem a mezi jeho návratem."

Včera odpoledne se mons. Bruno Forte kromě jiného zastavil u postavy Mojžíše, zachráněného z vody, který vedl svůj lid cestou osvobození od otroctví v Egyptě do zaslíbené země přes Rudé moře, které se před nimi prozřetelnostně otevřelo.

"Mojžíš je přítel Ježíše, tím s ním Věčný mluví tváří v tvář. Řehoř z Nissy, jeden z klasiků křesťanské spirituality, napsal úžasný Mojžíšův život, v němž je představen jako model dokonalosti v oblasti ctností. Mojžíš je příkladem putování, které všichni musíme naplnit, aby živý Bůh našel zalíbení v naší existenci pokřtěných, protože my, jako on, jsem zachráněni z vod. Tedy Mojžíšův život je velikonoční cestou, jako život křesťana."

Další rozjímání bylo věnováno Navštívení Marie u Alžběty. "V Mariině škole se učíme následovat Krista, který nám zjevil Trojjediného Boha lásky," uzavřel teolog.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.