Turecká církev požaduje pravdu o vraždě mons. Padovese

10.6.2010 

Církev v Turecku požaduje pravdu o smrti biskupa Luigi Padoveseho. ?Dost už bylo polopravd o jeho smrti,? ? řekl latinský metropolita Smyrny katolické agentuře AsiaNews. Arcibiskup Ruggero Franceschini se tak vyjádřil v souvislosti s opakovanými spekulacemi ohledně okolností vraždy, která byla před týdnem (3.června) spáchána na katolickém duchovním.

Církev v Turecku očekává pravdu a ne další lži, jakou bylo např. to, že prý se jednalo o vraždu z afektu ? řekl arcibiskup Franceschini ? a to tím spíše, že je zcela zřejmé, že vražda má přímý náboženský, islámský motiv. Dochází přitom také k manipulaci veřejným míněním. Vrah biskupa Padoveseho byl nepraktikující muslim, ale vražda měla rituální charakter. Jednání pachatele po vykonání zločinu ukazuje na to, že byl jen nástrojem v rukách někoho jiného. Metropolita Smyrny sdělil, že Murata Altuna (pachatele) osobně zná již nejméně deset let. Potvrdil také, že až dosud jevil známky sympatií ke křesťanské kultuře, i když není pokřtěn, jak naopak tvrdila média.

Další otázkou je směr, zvolený obhajobou, která sugeruje, že 26 letý vrah byl obětí sexuálního zneužívání zavražděným, u něhož byl 4 roky zaměstnán. Podle názoru arcibiskupa Franceschiniho je to jen další pokus, jak zmást veřejné mínění. Polopravdou je také uspěchaný soud, podle něhož byla pachateli dána nálepka psychicky nemocného fanatika. Několik dnů před vraždou se on sám skutečně snažil získat lékařské potvrzení o tom, že není psychicky normální. Byl však naopak uznán za naprosto zdravého. Podle mínění italského misijního biskupa to byl pouhý pokus, jak si zajistit alibi, potřebné k obdržení mírnějšího rozsudku za vraždu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.