Benedikt XVI. jmenoval papežského delegáta pro kongregaci Legionáři Kristovi

9.7.2010 

Svatý otec dnes jmenoval papežského delegáta pro kongregaci Legionáři Kristovi. Stal se jím mons. Velasio De Paolis, předseda Prefektury pro ekonomické záležitosti Svatého stolce.
Benedikt XVI. slíbil ustanovení zvláštního delegáta pro tuto kongregaci už na začátku května v tiskovém sdělení o zasedání pěti vizitátorů neboli inspektorů pověřených apoštolskou vizitací Legionářů. Tu nařídil Benedikt XVI. v důsledku odhalení hrubých a zásadních nedostatků jejich zakladatele, který byl papežem suspendován roku 2006 a zemřel v roce 2008.
Hovoří mluvčí Svatého stolce, otec Federico Lombardi:

?Delegát Svatého otce pro kongregaci Legionáři Kristovi, mons. Velasio De Paolis zůstane nadále i předsedou Prefektury pro ekonomické záležitosti Svatého stolce.
Co nejdříve se setká se současnými představenými kongregace Legionářů. A bude to právě delegát sám, kdo bude komunikovat s Legionáři a ustanoví způsob, čas i formu oznámení hlavních aspektů svého mandátu, který přijal od Svatého otce a stejně tak oznámí očekávané ustanovení komise, která se bude věnovat studiu stanov Legionářů.
Prostřednictvím těchto opatření Svatého otce, jak už to bylo řečeno v prohlášení z 1. května letošního roku, chce Církev doprovázet a pomoci na náročné cestě očištění a obnovy, která kongregaci čeká.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.