Mamertinský žalář poblíž Forum Romanum opět přístupný veřejnosti

5.8.2010 

Po celoročních archeologických a restaurátorských pracích je možné opět navštívit nejstarší římské vězení, tzv. Mamertinský žalář. Nachází se mezi návrším Kapitolu a prostranstvím Forum Romanum pod kostelem ze 17. století, který patřil cechu římských tesařů: San Giuseppe dei Falegnami. V Mamertinském vězení, přesněji v Tullianum, tedy v jeho spodní části, kam byli vsazováni odsouzenci na smrt, byli podle místní tradice vězněni také svatí Petr a Pavel. Svým spoluvězňům tam hlásali evangelium a ze zázračně vytrysklého pramene tam pokřtili vězeňské strážce, Processa a Martyniana, kteří se později také stali svědky víry.

Poslední archeologický průzkum ukázal, že Tullianum bylo antické pohanské místo kultu, spojené s výskytem podzemních vod ještě v předkřesťanské době. V 5. století před Kristem byla tato budova z tufových bloků přičleněna ke zdi, která obklopovala Kapitol, a bylo v ní zřízeno vězení pro nepřátele státu. Z historických pramenů je známo, že tam byl za Julia Caesara vězněn galský vůdce Vercingetorix a později po roce 70 také jeden z vůdců židovského povstání v Jeruzalémě Šimon bar Giora. Když se v Římě skončilo pronásledování křesťanů byla z Mamertinského vězení a Tulliana vytvořena svatyně sv. Petra. Archeologové tam objevili fresky datované do 12. až 14. století. Jedna z nich představuje ojedinělé znázornění usmívajícího se a žehnajícího Petra s Kristem, který má položenu levou ruku na Petrově rameni. Další freska podává dosud nejstarší známý pohled na římský Kapitol.

Opětovně otevřené Mamertinské vězení spolu s Tullianem a kapličkou sv. Kříže lze navštívit denně od 9 do 19 hodin. Místo spravuje římská instituce Opera Romana Pellegrinaggi. Návštěva multimediálně zařízené prohlídkové trasy trvá přibližně 40 minut. Vstupovat mohou skupiny po 25 osobách každých 20 minut. Vstupenka stojí 10 euro.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.