Papež navštívil mariánské poutní místo v kraji Abruzzo

7.8.2010 

V pátek na svátek Proměnění Páně se Benedikt XVI. s několika blízkými spolupracovníky vydal ze svého letního sídla v Castel Gandolfo na jednodenní soukromou návštěvu několika lokalit v kraji Abruzzo. Informoval o tom v sobotu ránu ředitel tiskové střediska Svatého stolce.

První zastávkou byl mariánský kostelík Madona dei bisognosi, který leží v horách na hranicí krajů Lazio a Abruzzo. Zde papež spolu s několika členy svého doprovodu setrval jistý čas v modlitbě a potom se vydal do obce Carsoli. Navštívil tam komunitu řádových sester, kde je momentálně hostem kard. Fiorenzo Angelini a společně s nimi poobědval. Odpoledne se pak vydal do Rocca di mezzo, kde momentálně pobývá kard. Angelo Sodano, kterého zde Benedikt XVI. navštívil. Potom následovalo zastavení v kostele v San Leucio, jednom z mnoha kostelů, které byly poškozeny zemětřesením, a který patří mezi vyhledávané cíle poutí zdejších obyvatel. Zde se Svatý otec modlil za místní obyvatele, zejména ty, které postihlo loňské ničivé zemětřesení. K večeru se pak Benedikt XVI. v úzkém kruhu svých spolupracovníků vrátil zpět do Castel Gandolfa.


?Tato návštěva měla soukromou povahu a nebyla to tedy oficiální návštěva. Nebyla proto také předem ohlášena a papež ji podnikl jako pouť a příležitost k modlitbě v malém poutním místě v horách. Papež se samozřejmě také setkal a pozdravil s představiteli obce Rocca di mezzo a vyjádřil svou účast a blízkost obyvatelům tohoto kraje, postiženého vážnou přírodní pohromou. Nebylo organizováno žádné setkání s místními obyvateli, ale různé osoby, které se v dané chvíli nacházeli v daným místech, jej mohli vidět a osobně pozdravit. Nekonalo se však žádné veřejné setkání.?

Říká o. Lombardi o včerejším jednodenním výletu Benedikta XVI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.