Den indických mučedníků

13.8.2010 

29. srpna budou všechny křesťanské církve slavit ?Den indických mučedníků?. Den, který připomíná všechny křesťanské mučedníky, kteří zemřeli pro lásku ke Kristu a k Evangeliu, se slaví každoročně poslední neděli v srpnu.
?Snažíme se připomenout všechny, kdo zemřeli v Ježíšově jméně?, říká mons. Anil Couto, biskup Jalandhare a předseda Rady pro ekumenismus při Biskupské konferenci Indie. ?Mučednictví je nejvyšší formou vyjádření lásky. Slavení tohoto dne neznamená svatořečení, ale připomínku oběti svědků Kristových.? ?Odvážný život mučedníků ? pokračuje biskup ? je dědictvím církve a my ho chceme uchovat pro budoucí generace. Mučednictví nemá hodnotu jen pro katolickou církev, ale i pro všechny ostatní církve a církevní společenství.?
Otec Pushpa Anbu ze sekretariátu Biskupské konference Indie zase připomíná encykliku Jana Pavla II. Ut unum sint, podepsanou v roce 1995, a dodává: ?Je třeba připomenout význam těch, kdo pro víru obětovali své vlastní životy, ať už jsou jakéhokoliv křesťanského vyznání. Už v minulosti podobné iniciativy přiblížily lidi ke Kristu. Doufáme a modlíme se, aby toto úsilí došlo naplnění ve všech církvích a společenstvích v Indii.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.