Newyorská debata o stavbě mešity a obnově kostela

21.8.2010 

Idea vzniku mešity v blízkosti Ground Zero v New Yorku rozděluje americkou katolickou hierarchii. Zatímco kard. O´Malley z Bostonu v ní vidí svědectví o náboženské svobodě ve Spojených Státech, arcibiskup New Yorku doporučuje hledat pro mešitu jiné místo. Arcibiskup Timothy M. Dolan nezpochybňuje právo muslimů na svobodu kultu, ale vybízí k větší citlivosti k lidem, kterým - jak řekl - ?stavba mešity v blízkosti tak velmi zraněného místa připadá nevhodná.? Jako příklad uvedl arcibiskup Dolan polský precedent s klášterem karmelitek při koncentračním táboře Auschwitz. Po protestech židovských představitelů Jan Pavel II. poslal řeholnice pryč, připomněl arcibiskup Dolan. Papež jim tehdy vzkázal: nápad je dobrý, ale změňte adresu. Co se osvědčilo v Osvětimi, může se osvědčit i zde, řekl metropolita New Yorku. Zároveň se nabídl jako zprostředkovatel rozhovorů s muslimskou stranou s cílem nalézt pro mešitu vhodnější lokalitu.
Opačného názoru je bostonský metropolita, kard. Sean O´Malley. Stavbu islámského kulturně-náboženského centra sotva dvě stě metrů od místa neslavnějšího útoku islámských teroristů na Spojené Státy podporuje. Také on se odvolává na historický precedent, totiž na jednání katolíků v době Velikonočního povstání v Dublinu v roce 1916. Když Irové převzali kontrolu nad městem, nezavřeli protestantské kostely, ale naopak velmi svědomitě hájili práva protestantů, argumentuje kard. O´Malley.
Poměrně jednoznačně naopak vyznívá stanovisko Američanů. Pro 70 procent obyvatel USA stavba mešity bude urážkou pro oběti islámských teoristů. Opačného názoru je pouze 26 procent dotázaných.

V posledních dnech ožila také kauza obnovy řecko-pravoslavného kostela sv. Mikuláše, který zmizel pod ruinami jedné ze zhroucených věží Světového obchodního centra. Šlo o jedinou sakrální stavbu, která v souvislosti s atentátem z 11. září zanikla. Vyjednávání o jeho obnově loni selhalo. ?Tento malý kostelík si zaslouží obnovu. Je symbolem nejen pro pravoslavné křesťany, nejen pro křesťany, ale pro všechny Američany, ? řekl Fox News pravoslavný kněz Mark Arey. Podle mluvčího Port Authority, do jejíž kompetence spadá rekonstrukce atentátem zničené oblasti, jednání ztroskotala na požadavku výstavby kostela daleko většího a na jiném místě. Ačkoliv se tvrzení Port Authority a pravoslavné církve rozcházejí, případ kostela dostává v souvislosti debaty o mešitě nový význam. Republikánský kandidát do Kongresu George Demos adresoval otevřený list prezidentu Obamovi. Žádá v něm, aby se osobně postavil ?na obranu našich židovsko-křesťanských hodnot, vyjádřil veřejně jednoznačnou podporu kostelu sv. Mikuláše a zajistil jeho obnovu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.