Nový direktář pro biskupy

9.3.2004 

Kongregace pro biskupy publikovala nový Direktář pro biskupy. Podle prvních slov nese název Apostolorum Successores ? Nástupci apoštolů a nahradí direktář z roku 1973 s titulem Ecclesia imago. Text direktáře reflektuje poslední papežské dokumenty, zejména apoštolskou exhortaci ?Pastores Gregis? a závěry X. řádného generálního shromáždění biskupského synodu roku 2001.

Vedle praktických pokynů pro biskupa na prahu III. tisíciletí, obsahuje tří set stránkový direktář některé nové prvky, jako jsou kapitoly o spiritualitě a stálé formaci biskupa nebo o právech a povinnostech emeritního biskupa.
V prvních třech kapitolách je řeč o identitě a službě biskupa jeho starosti o církev a kolegiálním rozměru pastýřské služby. Čtvrtá kapitola připomíná, že biskup je středem činnosti místní církve a do své práce má zapojovat jak kněze, řeholníky a řeholnice, tak i světské osoby. Další tři kapitoly rozvíjejí poslání vyučovat, posvěcovat a řídit. Biskup je zvláště odpovědný za šíření evangelia, správné vysluhování svátostí a rozvoj zbožnosti. Má být zároveň služebníkem i bdělým pastýřem svěřeného ovčína. Další kapitola je věnována farnostem; zejména otázkam činnosti farností ve zvláštních podmínkých, např. ve velkoměstě. Poslední kapitola mluví o emeritních biskupech. Zmiňuje se také o problému uprázdnění biskupského stolce a o procedurách, které mají být sledovány do příchodu nového ordináře.

Direktář byl vydán italsky, v nejbližší době vyjde také v dalších jazycích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.