Ač mluvíme se Svatým otcem, je to setkání přátelské

31.8.2010 

říká mons. Jaschke, jeden z bývalých papežových studentů

V liturgii nejsou důležité zevnější aspekty, ale duchovní hloubka. To je jedno z kritérií, které vyjádřil Benedikt XVI. během setkání se svými bývalými žáky, kteří se sešli minulý víkend (27.-29.září) v Castel Gandolfo. Uvádí to dnešní vydání vatikánského deníku Osservatore Romano. Papež v debatě zdůraznil potřebu prohloubit liturgickou formaci právě s odhledem na duchovní dimenzi. Během kázání při nedělní mši svaté zdůraznil kard. Schönborn v homilii k účastníkům setkání, že pokora žádá od křesťana ustavičně střízlivý, vděčný a radostný postoj ke Kristu a ke stvoření.

Německá redakce Vatikánského rozhlasu připravila při té příležitosti rozhovor s hamburským biskupem Hans-Jochenem Jaschkem, jedním z bývalých studentů prof. Ratzingera, který přiblížil nejprve dobu svých studií:

?Když jsem začal doktorskou práci, psal se rok 1970. Přišel jsem do Řezna, abych pracoval s prof. Ratzingerem a zajímal jsem se zejména o pneumatologii. Potom během jednoho kurzu s ním jsem se zapálil pro Ireneje z Lyonu, velkého teologa 2.století a otce dogmatiky. Nás doktorandů bylo mnoho, přibližně 20 osob a setkávali jsme se s prof. Ratzingerem jednou za měsíc. Začínali jsme vždy mší svatou a potom jsme celé dopoledne společně pracovali. Každý vyprávěl o pokrocích ve svém studiu a mohli jsme přirozeně klást otázky. Já jsem byl vždycky spíše v ústraní. Šel jsem za ním, až když jsem byl téměř hotov. Dal mi několik rad, trochu zkrátil text. Vždycky mne velice mile povzbudil, ať pokračuji. A myslím, že jsem ho nezklamal??

Ratzinger Schüllerkreis existuje již několik let. Jak si máme tato setkání představit. Mají povahu akademického sezení anebo je to spíše setkání starých přátel?

?Je to něco mezi klubem veteránů a akademickým setkáním. Všichni jsem zestárli a známe se dlouhou dobu. Schüllerkreis jsme původně založili my studenti. Potom jsme začali zvát profesora a mnichovského arcibiskupa, Josepha Ratzingera. Když se stal papežem převzal iniciativu on a začal nás zvát do Říma. Třebaže dnes mluvíme se Svatým otcem, je to stále přátelské setkání a občas se opět stává naším starým profesorem? Naše setkání mají vždycky nějaké téma: tentokrát to byl Druhý vatikánský koncil a jeho interpretace ve smyslu reformy a nikoli diskontinuity. Vyslechli jsme dvě přednášky na toto téma a diskutovali jsme mezi sebou a spolu s ním. V sobotu si pro nás Svatý otec našel čas. Vytvořili jsme dvě skupiny: dopolední a odpolední. Bylo to jako bychom se vrátili do doby, kdy jsme se účastnili jeho kurzů. Setkání vedl on, velmi pozorně naslouchal a občas něco poznamenal. Byla to velmi příjemná debata, střízlivá a přátelská.?

Tentokrát byli na setkání přítomni také někteří mladí teologové, kteří s prof. Ratzingerem nikdy nestudovali?

?Ano, již několik let se snažíme rozšířit tento kroužek studentů a omladit jej. Ovšem s tím, že setkání s papežem se účastní jenom staří členové. Nechceme, aby starý kroužek ztratil svou původní identitu. V těchto třech dnech jsme se sešli s novými teology v Římě. Intenzivně jsme diskutovali o Druhém vatikánském koncilu a poněkud jsme se sblížili s jejich postoji. Zajisté, přibude-li deset nových členů, je nezbytné se dobře poznat a zjistit, zda se bude moci teologicky zrodit nějaký dialog. Minulou neděli pak Svatý otec předsedal mši svaté a potom jsme společně posnídali. Mladí teologové byli na snídani přítomni také. Během poledního Anděl Páně jsme se ještě krátce sešli s papežem, který se s každým osobně rozloučil.?

Říká mons. Hans-Jochen Jaschke, pomocný biskup Hamburgu, a účastník víkendového setkání Benedikta XVI. a jeho bývalých studentů v Castel Gandolfo.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.