Sekulární privatizace náboženství

9.3.2004 

O problémech církve v Holandsku

Holandští biskupové v rámci své návštěvy ad Limina přednesli v Římě zprávu o stavu církve v Nizozemí. Na tiskové konferenci uspořádané včera večer v holandském kolegiu seznámily novináře s problémy s nimiž se každodenně potýkají. O shrnutí jsme požádali předsedu Nizozemské biskupské konference, kardinála Adriana Johannese Simonise:

Myslím, že zpráva velmi realisticky odráží současný stav: stále méně lidí přichází do kostelů. Důsledky sekularismu vidíme zejména na mladých. Na druhé straně máme mnoho angažovaných lidí, tzv. volontérů, kteří pro církev, pro katechezi nebo pro liturgii ve farnostech mnoho pracují. Polarizace, která tu byla v posledních 20-30 letech více méně skončila, jednota je větší. Je to situace typická nejenom v církvi, ale i v celé společnosti. Také mladí lidé jsou otevřenější k víře a k otázkám náboženství, staré nepřátelství k církvi zmizelo. Mnoho mladých nepraktikuje, ale máme důvěru: víme, že jako církev se musíme stále víc stávat misionáři.

Co je hlavním problémem církve v tak sekularizované společnosti jako je holandská?

Neuralgickým bodem je tzv. privatizace náboženství. Ozývají se hlasy, které tvrdí, že Stát a vláda musejí být naprosto neutrální, protože máme oddělení církve a státu. V tomto bodě dochází k desinterpretaci, protože oddělení církve od státu neznamená oddělení náboženství od života. To jsou věci, které sekulární společnost těžko chápe. My biskupové, se snažíme dělat všechno co je v našich silách, také skrze kontakty s politickými stranami, aby se tato mentalita změnila.

Připravil Alessandro Gisotti.
Překlad Johana Bronková.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.