Metropolita Hilarion: Rozdíl mezi tradičními a liberály je větší než rozdíly mezi křesťanskými vyznáními

13.9.2010 

Ruský pravoslavný metropolita Hilarion, pravá ruka moskevského patriarchy Kirilla navštívil primase anglikánského společenství, arcibiskupa Rowana Williamse. Volokolamský metropolita byl canterburským arcibiskupem přijat ve čtvrtek minulého týdne (9.září), tedy jen s týdenním odstupem od blížící se návštěvy Benedikta XVI. Jak v soukromém rozhovoru, tak při následné tiskové konferenci představil ruský pravoslavný hierarcha svůj pohled na současnou situaci křesťanství ve světě:

?Všechny aktuální verze křesťanství ? řekl metropolita Hilarion ? mohou být přibližně rozděleny do dvou hlavních skupin: tradiční a liberální. Rozhodující dnes není rozdíl, který dělí pravoslavné a katolíky nebo katolíky a protestanty, jako spíše rozdíl mezi tradičními a liberály. Někteří křesťanští představitelé například říkají, že manželství mezi mužem a ženou není jediný způsob, jak budovat křesťanskou rodinu: existují prý jiné modely a církev by je měla přijmout, přiznat jim alternativní standard a oficiálně jim žehnat. Někteří se snaží nás přesvědčit, že lidský život už není absolutní hodnotou a že jej lze v mateřském lůně svobodně ukončit. Po tradičních křesťanech se zkrátka chce, aby přehodnotili svá východiska pod záminkou, že půjdou s dobou.?

Metropolita Hilarion během své návštěvy v Londýně poukázal na to, že jednou z priorit ruské pravoslavné církve je dosvědčovat věčný smysl křesťanských duchovních a mravních hodnot v životě moderní společnosti, a zdůraznil také, že moskevský patriarchát a katolická církev mají společnou vůli ?uzavřít v Evropě spojenectví za účelem obrany tradičních křesťanských hodnot proti sekularismu a relativismu a vrátit tak Evropě její duši.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.