Trendy za každou cenu

14.9.2010 

Vlnu kritik v Anglii i ve Vatikánu vyvolala brožurka, která má nevěřícím přiblížit, co je katolická liturgie. Autoři tisku vydaného s biskupským schválením k papežské návštěvě přirovnávají mši k hudebnímu show. Co je eucharistie? ptají se a odpovídají: ?Kousek chleba a trochu vína, které se v určité chvíli objeví na scéně?, celebranti jsou ?trochu umělci, trochu herci?, vysvětluje slovníček pojmů.

?Papež velmi dbá na přípravu liturgických slavností do posledních detailů. Vždyť jsou srdcem života z víry...Tvrdit, že mše je něco jako rockový koncert, znamená dělat všechno pro to, aby nevěřící nepochopili vůbec nic z katolické víry,? řekl pro italský deník Il Foglio nejmenovaný vatikánský zdroj. Kritické hlasy se ale ozývají i v místní církvi. Anglický tisk anonymně cituje jednoho z biskupů: ?Je to pořád jedno a totéž. Anglická hierarchie se snaží být ?trendy? a nejenže se tak zesměšňuje, ale ohrožuje zároveň důvěryhodnost papežské cesty,? říká na adresu biskupské konference jeden z jejích členů.

Na kritiky odpověděl za anglické biskupy jejich mluvčí. Vysvětlil, že brožura byla míněna pro nevěřící, ale také pro ty, kdo budou zajišťovat papežovu bezpečnost. Jak řekl, chtějí jim touto cestou vzkázat, že mše si nezaslouží menší pozornost, než koncert.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.