Atentát na právní stát a morální principy

11.3.2004 

Odborník na otázky terorismu a autor knihy ?Církev versus terorismus ETA? José Francisco Serrano v rozhovoru pro agenturu SIR uvedl, že dnešní atentáty připomínají atentáty z 11. září, k nimž došlo přesně před dvěma a půl roky. Masakr, nejhorší v historii atentátů ve Španělsku, je podle Serrana nepochybně ve vztahu s mezinárodním terorismem, zvláště proto, že lidský život v jeho optice neznamená naprosto nic.

?Scénář politických voleb se změní, Španělé budou žádat od politiků definitivní, nejen policejní, ale také kulturní a sociální, skoncování s terorismem organizce ETA... Je to atentát proti právnímu státu a proti morálním principům, na kterých právní stát stojí,? uvedl specialista na boj s terorismem. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že k teroristickému útoku došlo ve spojení s dalšími kriminálními skupinami.

ETA je teroristická organizace nazvaná "Baskicko a jeho svoboda". Usiluje o oddělení Baskicka od španělského státu.

Španělská biskupská konference zveřejnila na svých internetových stránkách dokument z listopadu 2002, ve kterém vyjadřuje postoj biskupů k terorismu ve Španělsku a rozebírá jeho příčiny a následky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.