Naše jednota musí vstát z mrtvých

11.3.2004 

Zítra, v pátek 12. března, bude zahájen V. hnězdenský sjezd organizovaný Fórem sv. Vojtěcha. Jak být křesťanem v současné Evropě, co přináší církev do procesu evropské integrace a na další otázky dnešních křesťanů budou hledat odpovědi představitelé nových náboženských hnutí, světa kultury i politiky. Očekává se více než 500 účastníků, mezi nimi zakladatelé hnutí jako Andrea Riccardi (Sant'Egidio), Kiko Argüello (neokatechumenát), Marie-Dominique Philippe (Společenství sv. apoštola Jana), Chiara Lubich (Fokoláre) nebo Laurent Fabre SJ (Chemin Neuf).

Podle oficiálního prohlášení má sjezd ukázat, že Evropa není laicizovanou duchovní pouští. Nová náboženská hnutí jsou příležitostí jak pro církev tak i pro Evropu. ?Evropská integrace je výzvou k znovu sjednocení rozdělených Kristových vyznavačů,? zdůraznil novinářům biskup Piotr Libera, generální sekretář Polské biskupské konference.

Na programu sjezdu je ekumenická křížová cesta, kterou povedou představitelé osmi křesťanských církví. ?Když se nemůžeme setkat při eucharistickém stole, setkáme se při rozjímání o umučení Páně,? komentoval program šéfredaktor měsíčníku Więź Zbigniew Nosowski.

Předseda Rady Fóra sv. Vojtěcha Piotr Cywiński, který sjezd organizuje, upřesnil, že křížová cesta bude mít devět zastavení. Zatímco prvních osm povede vždy jeden představitel některé z církví, při devátém zastavení, zmrtvýchvstání, se budou modlit všichni společně, na znamení, že ?naše jednota musí také vstát z mrtvých?.

Hnězdenské sjezdy navazují na tradici zahájenou již roku 1000. Na tzv. První hnězdenský sjezd přijel ke hrobu sv. Vojtěcha jeho někdejší přítel, císař Otto III., a kardinálové v čele s papežským vyslancem.

Hnězdno bylo vyhlášeno za metropolitní stolec. V polských zemích tak vznikla nezávislá církevní struktura, která spolu s korunovací Boleslava Chrabrého znamenala počátek suverénního Polska.

Druhý hnězdenský sjezd se konal z iniciativy tamního metropolity arcibiskupa Henryka Muszyńského 3. června 1997 u příležitosti 1000. výročí mučednické smrti sv. Vojtěcha. Přijel na něj Jan Pavel II. a sedm prezidentů střední a východní Evropy, mezi nimi i Václav Havel. Svatý otec tehdy nazval sv. Vojtěcha ?symbolem duchovní jednoty Evropy? a zdůraznil, že dokud Evropa nebude společenstvím ducha, nebude ani evropská jednota.

Třetí sjezd se konal v rámci Velkého jubilea roku 2000 (12. března roku 2000) a po něm následovalo setkání prezidentů pěti evropských zemí.

Loňského IV. sjezdu se v Hnězdně ve dnech 15.-16. března zúčastnilo více než 600 osob , mezi nimi zástupci 80 křesťanských hnutí. Jeho téma znělo ?Quo vadis Evropo??

Mezi členy čestného výboru letošního Evropského fóra je také pražský metropolita kardinál Miloslav Vlk. Podrobné informace najdete na oficiálních stránkách setkání www.euroforum.pl.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.