Apoštolský nuncius v Madridu k atentátu

11.3.2004 

?Je to hrozná věc. To, co se stalo je skutek neslýchané závažnosti. Jsme všichni zasaženi bolestí.? To je stručný komentář, který dnes dopoledne dal agentuře SIR apoštolský nuncius Španělska, mons. Manuel Monteiro De Castro, k atentátům, které dnes ráno zasáhly tři vlaková nádraží v Madridu.

Celkový počet mrtvých a zraněných je ještě nejistý. Podle posledních informací výbuchy ve vlacích připravily o život více než 190 lidí.

V předvečer politických voleb, které budou v neděli, vyzývá nuncius obyvatele Španělska, aby se ještě jednou sjednotili proti hrozbě nepatrné menšiny lidí. ?Občanské a politické vědomí země se musí pozvednout,? uvedl. Samotné strany chystající se k volbám ?jsou sjednoceny v tvrdém odsouzení těchto atentátů,? zdůrazňuje nuncius.

?V této chvíli je třeba se modlit za oběti a za jejich rodinné příslušníky a prosit Boha, aby se podobné akty násilí již nikdy neopakovaly,? uzavřel.

Arcibiskup Madridu kardinál Rouco Varela k tomu říká: ?Zprávy dnešní rána jsou hrozné a způsobily hroznou bolest. Nikdo nečekal atentát takového rozsahu. Nyní je třeba být blízko všem obětem terorismu z dneška i z minulých let, je třeba se modlit za ně a za jejich rodinné příslušníky,? vyzývá kardinál.

Podle madridského kardinála neexistuje terorismus špatný nebo dobrý. Terorismus nelze ospravedlnit, je vždycky odsouzeníhodný. Každý musí považovat všechny ostatní za bratry, musí respektovat důstojnost člověka a základní právo na život.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.