Mongolsko zřejmě zruší trest smrti

28.9.2010 

Mongolský prezident Tsakhiagiin Elbegdorj je rozhodnutý prosadit zákon, který zakáže trest smrti. Podle agentury Fides o tom informovala komunita Sant?Egidio, jejíž zástupci v minulých týdnech Mongolsko navštívili. Už v lednu prezident Elbegdorj z Demokratické strany uvalil jednostranné moratorium na udělování a vykonávání trestu smrti. Nyní bude v parlamentu diskutován zákon, který by trest smrti zcela vyloučil z trestního zákoníku. Hlasovat se o tom bude už v říjnu. V delegaci komunity Sant?Egidio byli Stefano Argentino Storino a Tamara Chikunova, koordinátoři z oddělení, které se věnuje boji proti trestu smrti v Evropě a Asii.

Podle Storina, by se Mongolsko mohlo už brzy stát další zemí, která zruší trest smrti. ?Je pravda, že v parlamentu má většinu Revoluční strana mongolského lidu, složená z bývalých komunistů, kteří jsou pro trest smrti. Ale prezident a jeho spolupracovníci se snaží prostřednictvím neformálních rozhovorů, aby napříč politickým spektrem vznikla většina, která bude pro zrušení tohoto trestu, a všichni jsou velmi optimističtí. Prezident je velmi citlivý k tématu lidských a občanských práv a chce na politice své země zanechat demokratický a humanistický otisk. Kromě toho se zdá, že i občanská společnost je zrušení trestu smrti spíše nakloněna. Především mladí pod 30 let, kteří tvoří 70% mongolské populace,? říká Storino.

S cílem zapojit do snah o zrušení trestu smrti také společnost pořádala delegace komunity Sant?Egidio několik konferencí pro studenty právnické fakulty ulanbátarské univerzity a pro pracovníky hlavních humanitárních organizací působících v mongolském hlavním městě. Ulanbátar by se za krátko mohl také přidat k projektu ?Města pro život?, k němuž se za loňský rok přidalo přes tisíc měst na celém světě. Mírové manifestace za zrušení trestu smrti proběhnou na všech pěti kontinentech 30. listopadu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.