Zasedání Papežské rady pro sdělovací prostředky

11.3.2004 

Každoroční plenární zasedání Papežské rady pro hromadné sdělovací prostředky, které v tomto týdnu probíhá v Římě, má letos slavnostní charakter. Delegáti biskupských konferencí a katolických mediálních organizací si totiž připomínají 40. výročí vydání dekretu II. vatikánského koncilu o hromadných sdělovacích prostředcích "Inter Mirifica", který byl papežem Pavlem VI. slavnostně promulgován 4. 12.1963.

Účastníci přednášejí referáty o nejvýznamnějších mediálních událostech ve své zemi v průběhu uplynulých 40 let, tzn. jak se vyvíjí mediální společnost od vydání "Inter Mirifica". Takových významných změn byla a je celá řada. Mohu např. jmenovat rozvoj kabelových televizí, satelitní vysílání, digitalizaci médií, rozvoj u užívání počítačů, bezdrátovou komunikaci, DVD, obrovské rozšíření internetu atd? To vše samozřejmě zpětně ovlivňuje i působení církve na poli sdělovacích prostředků. Papežská rada pro média tento vývoj pozorně sleduje a snaží se kontinuálně participovat na všech prostředcích sociální komunikace, která usnadňuje vzájemné propojení lidstva a nabízí i efektivní způsoby pro zvěstování poselství evangelia k dnešnímu člověku.

Účastníci zasedání současně předkládají své vize v této oblasti do budoucna. Přednesené referáty potom budou následně zveřejněny ve sborníku, jehož vydání je plánováno v souvislosti s výročím Papežské mediální rady.

Druhým stěžejním tématem jsou rovněž diskuse o obsahu připravovaného dokumentu Svatého stolce o vztahu duchovních hodnot a filmové tvorby. Pro připomenutí mohu jen stručně uvést, že již v roce 1948 byly ve Vatikánu vytvořeny specializované poradní orgány pro média. Za svou současnou podobu vděčí Papežská mediální rada papeži Pavlu VI., který roku 1964 založil Papežskou komisi pro sdělovací prostředky. Ta byla současným papežem Janem Pavlem II. r. 1989 povýšena na papežskou radu. V čele původní komise i dnešní rady stojí od roku 1984 arcibiskup John Patrick Foley, který už vícekrát navštívil i Českou republiku. Tato papežská rada publikuje mimo jiné dokumenty, jako jsou např. ?Církev a internet? (2002), ?Etika na internetu? (2002), ?Etika v reklamě? (1997), nebo ?Sto let filmu? (1996).

Daniel Herman

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.