Benedikt XVI.: Neobávat se nepopulárnosti a nevraživosti při obraně lidského života

28.10.2010 

Na závěr kanonické návštěvy ad limina dnes papež promluvil k další skupině brazilských biskupů. Zdůraznil, že sociální a politický systém, který nechrání lidský život a lidskou důstojnost je založen na falešném a iluzorním právu, a že se křesťané nemají obávat nepopulárnosti či nevraživosti, když brání lidský život.

?Zcela iluzorní a falešné by bylo jakékoli lidské, politické, ekonomické a sociální právo, které by nezahrnovalo energickou obranu života od početí do přirozeného skonu. Vždycky však v rámci podpory nejslabších a nejbezbrannějších. Vždyť kdo je bezbrannější než nenarozené dítě nebo nemocný ve vegetativním či terminálním stavu??

Papež dále také řekl, že pastýři mají připomínat všem občanům právo, jež je zároveň povinností, svobodně použít svého volebního hlasu při prosazování obecného dobra. Benedikt XVI. také poukázal na potřebu výuky náboženství, přičemž zdůraznil ?pluralistickou i konfesionální výuku náboženství na státních školách? a zmínil také, že ?náboženské symboly na veřejných místech jsou připomínkou transcedence lidské osoby a zárukou jejího respektování.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.