Další útoky na indické křesťany

30.10.2010 

Dillí ? Křesťané, kteří v Indii působí v sociálních službách, ve školách nebo ti, kdo hlásají evngelium jsou v Indii oblíbeným cílem hinduistických extrémistů, ale i budhistů, kteří je obviňují z ?nucených a podvodných konverzí?. Zprávu o nedávných případech útoků na křesťany přináší agentura Fides. Týkají se států Karnataka, Džammú a Kašmír. V Bengaloru byl v neděli hinduistickými extrémisty napaden učitel katolické školy Svatého Kříže. Útočníci ho vinili z konverzí mezi studenty. Učitel je nyní v nemocnici.

Dalším cílem extremistů v Karnatace se stal protestantský pastor. Toho útočníci zbili na ulici a poté zapálili místnost, kterou křesťanská komunita používala k liturgii. Místní policie po incidentu zadržela 4 muže, které pak opět propustila.

Ve státě Džammú a Kašmír byli zadrženi členové nevládní křesťanké organizace ?Sunehara Kal? s obviněním, že unesli děti, které chtějí obrátit na křesťanství. Ve skutečnosti jde o děti, většinou sirotky, které přišly o domov při povodních v oblasti Leh, a o něž se členové organizace starají. Podle Global Council of Indian Christians, sdružení, které brání práva křesťanů v Indii, podali na nevládní organizaci trestní oznámení členové budhistického sdružení Ladakh. Podle místních zdrojů toto sdružení křesťany křivě obvinilo v minulosti už několikrát.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.