Svatý otec přijal na audienci vládní představitele republiky San Marino

15.3.2004 

Svatý otec dnes dopoledne přijal na audienci nejvyšší vládní představitele republiky San Marino, Giovanniho Lonferniniho a Valerii Ciavatta. Vládní představitelé tohoto malého státu jsou voleni na šest měsíců.

Republika San Marino je nejstarší republikou na světě, její první statuta sahají do roku 1253.

Svatý otec se ve svém projevu zastavil u hodnot svobody, poctivosti a pracovitosti, které jsou základem sanmarinských dějin: ?Kníže Marino, zakladatel vaší republiky je jistým způsobem předchůdce myšlenky Evropy národů. Ve skutečnosti vám předal hodnoty a instituce, které i s odstupem věků jsou stále aktuální a vitální,? uvedl Jan Pavel II. ?Dají se shrnout do hesla, které je příznačné pro vaši zemi: Libertas. Starobylá republika, kterou vy dnes důstojně representujete, má své vlastní kořeny v křesťanství, z něhož vyrostly veliké dějiny Evropy,? pokračoval papež.

Jan Pavel II. dále připomněl svoji návštěvu této malé země v roce 1982. V závěru svého projevu Svatý otec vyjádřil přání, aby i v budoucnosti se Republika San Marino dále inspirovala těmi etickými kritérii, které z ní učinily příklad odpovědné administrace společného dobra.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.