Nové zdravotnické středisko v Iránu

15.3.2004 

Katolické sdružení ?Spojené ruce? bude financovat v iránském městě Bam středisko zdravotnické pomoci, kde budou sloužit členové humanitárního sdružení ?Lékaři světa?, založeného ve Francii roku 1980.

Nové zdravotnické středisko bude sloužit společenství více než 82.000 osob. Město Bam bylo zničeno zemětřesením 28. prosince minulého roku. Tehdy zůstalo pod troskami na 30.000 mrtvých, a stejný počet byl zraněných. Silné zemětřesení zničilo domy a tak zůstalo bez střechy nad hlavou také 45.000 uprchlíků ze sousedního Afganistánu.

Iniciativa ?Spojené ruce? byla umožněna štědrými dary Španělů, kteří odpověděli na výzvu sdružení. Podle UNESCO v městě Bam je velký nedostatek vody a nefunguje kanalizace. Kromě toho všechna zdravotnická zařízení jsou v katastrofálním stavu. Samy iránské úřady vyzvaly sdružení ?Spojené ruce? a ?Lékaře světa? k rychlému zásahu ve zdravotnické oblasti. Obě organizace se tedy pustili do zřízení prozatímního střediska, než bude možno postavit moderní vybavenou nemocnici.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.